Mind en Weet stimuleren de steun voor ouders die hun kind verloren hebben door een eetstoornis.

In 2018 vinden bijeenkomsten plaats op verschillende locaties in Nederland voor ouders om elkaar te ontmoeten. In Amsterdam is een groep die regelmatig met elkaar samen komt. Het zijn bijzondere avonden waarbij elkaars ervaringen worden gedeeld. In Zevenhuizen ontmoet een besloten groep elkaar regelmatig. Hans Bloks en Marian Gelijns worden als spreker in de loop van de komende maanden ook uitgenodigd bij een bijeenkomst voor deze ouders in Noord-Holland, in het inloophuis van Stichting Dalisay Recovery. Ixta Noa onderzoekt momenteel of het mogelijk is bijeenkomsten voor deze ouders te organiseren.

Mind en Weet stimuleren de bundeling van steun voor deze ouders in de vorm van een document met nuttige adressen en informatie.

Op 29 november 2018, tijdens het conges van de behandelaren van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen, is dit document beschikbaar. Het document wordt ook digitaal gedeeld. Daar waar opmerkingen en aanvullingen gemaakt kunnen worden wordt dit document verder actueel gehouden.

Mind en Weet stimuleren onderzoek naar de kennis die deze ouders hebben over de knelpunten in de zorg.

Greta Noordenbos en Hans Bloks hebben met ouders gesproken die hun kind verloren zijn. Op basis van deze gesprekken zijn aanbevelingen gemaakt. De resultaten van dit onderzoek worden op 29 november 2018 op het NAE congres gedeeld.

 

Wilt u meer informatie of iets delen?

Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of de Weet Hulplijn (088-185 888) mocht u bijeenkomsten bij u in de buurt willen bezoeken of opzetten. Ook bieden we in samenwerking met leden van InterEsse steun via individuele gesprekken.

MIND logo 500

InterEsse is een bundeling van de krachten van de verenigingen en stichtingen die zich laagdrempelig inzetten voor steun aan lotgenoten en naasten rondom eetstoornissen. De leden zijn Weet, Ixta Noa, Stichting JIJ, Leontienhuis, Stichting Dalisay Recovery. en 020Eet. Daarnaast zijn ook de volgende sociale platforms betrokken: www.ikookvanmij.nl, www.proud2Bme.nl, www.99gram.nl , www.weet.info/forum

 

GSmits 20180607 3948 500

 Van links naar rechts op de foto: op de bank Dick Adriaanse (Weet), Saskia Lagerwaard (Stichting JIJ), Greta Noordenbos (onderzoeker), Patricia Bos (Weet), Patricia de Boer (Stichting Dalisay Recovery), Fieke Thijs (Leontienhuis), Gerard Roos (Ixta Noa), Nina Dijksterhuis (Human Concern) en Marloes Biegel (Weet).

Weet biedt jou informatie en wijst de weg naar meer informatiebronnen.

Weet, vereniging rond eetstoornissen werkt samen met organisaties actief in de wereld van de eetstoornissen.

 

 

Over de hulplijn

**** For English: see below: ****


Via de WEET hulplijn kun je anoniem praten met een ervaringsdeskundige of een naastbetrokkene. De hulplijn biedt een luisterend oor aan mensen met een eetstoornis én hun omgeving (bijv. een partner, vriend, familielid, werkgever of docent). De hulplijn is open voor iedereen, onafhankelijk van het soort eetstoornis. Heb je de behoefte om je eigen ervaringen te delen of wil je een vraag stellen? Vermoed je bijvoorbeeld een eetstoornis bij jezelf of iemand in je omgeving? Of wil je het gesprek aangaan maar weet je nog niet zo goed hoe? Met al deze zaken kan je terecht bij onze hulplijn.

De WEET hulplijn wordt bemenst door vrijwilligers die hersteld zijn van een eetstoornis of als naastbetrokkene de impact van een eetstoornis van dichtbij hebben meegemaakt. De vrijwilligers weten dus uit eigen ervaring waar het over gaat, maar zijn geen hulpverleners.

De hulplijn is te bereiken via het telefoonnummer: 085 – 1304617.

Geen hulpvraag maar wel contact met WEET? Neem dan contact op via het contactformulier. Telefoonnummer voor persvragen: 085 - 00432280.

 

Openingstijden

De hulplijn is bereikbaar op de volgende tijden:

Dag

Ochtend

Middag

Avond

Maandag

10:00-11:00*

 

19:00-21:00

Dinsdag

10:00-11:00

 

19:00-21:00**

Woensdag

09:00-11:00  

19:00-21:00

Donderdag

09:00-11:00

 

20:00-21:00

Vrijdag

10:00-11:00

 

20:00-21:00

* Naastbetrokkene: moeder
** Van 20:00-21:00 uur naastbetrokkene: vriendin


Is de hulplijn in gesprek? Probeer het later opnieuw of spreek een voicemail bericht in.

Let op: de vaste tijden kunnen veranderen. Check altijd eerst de website.

  

Buiten openingstijden


Liever op een ander moment bellen met één van onze ervaringsdeskundigen of naastbetrokkenen? Dat kan! Maak een afspraak via 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alleen de hulplijncoördinator leest deze mail en zal samen met jou een ander tijdstip plannen voor een gesprek. Je wordt dan door het hulplijnnummer gebeld op het afgespro
ken tijdstip.

Je kunt ook de voicemail inspreken van de hulplijn. Laat je naam en telefoonnummer achter na de piep en de hulplijncoördinator neemt binnen 3 werkdagen telefonisch contact met je op voor het maken van een belafspraak.

 

Waar kan de hulplijn mij mee helpen?


Mensen bellen de hulplijn om verschillende redenen, zoals bijvoorbeeld:

 • Heeft mijn kind/vriend(in)/partner een eetstoornis?
 • Heb ik een eetstoornis?
 • Hoe vraag ik of mijn kind/vriend(in)/partner een eetstoornis heeft?
 • Hoe vertel ik dat ik een eetstoornis heb?
 • Hoe overtuig is mijn kind/vriend(in)/partner om hulp te zoeken?
 • Waar vind ik de motivatie om iets te veranderen?
 • Hoe ga ik om met de eetstoornis van mijn kind/vriend(in)/partner?
 • Hoe ga ik om met mijn eetstoornis?
 • Hoe kunnen we de wachtlijst overbruggen?

 

Wat doet de hulplijn?

In het kort hopen wij laagdrempelige, ervaringsdeskundige hulp te bieden aan iedereen met een eetstoornis en hun omgeving. 

WEET heeft als kernpunten voor de hulplijn:

 • Anonimiteit en vertrouwelijkheid
 • Laagdrempeligheid
 • Neutraliteit en onafhankelijkheid

Onze ervaringsdeskundigen bieden:

 • Een luisterend oor zonder oordeel
 • Begrip voor wat de beller meemaakt
 • Herkenning en erkenning
 • Onafhankelijke tips

 

Wat doet de hulplijn niet?

De hulplijn wordt bemenst door vrijwilligers die hersteld zijn van een eetstoornis of als naastbetrokkene de impact van een eetstoornis van dichtbij hebben meegemaakt. De vrijwilligers weten dus uit eigen ervaring waar het over gaat, maar zijn geen hulpverleners, medici of crisisdienst. Je kunt onze vrijwilligers alles vragen, maar zij geven zelf aan wanneer zij iets niet weten.

De hulplijn is geen alternatief voor een behandeling en contact met de hulplijn is in principe eenmalig. 

Vanuit de onafhankelijkheidspositie van WEET noemen wij geen instanties bij naam. Wel kunnen wij je op weg helpen in je zoektocht naar de juiste behandeling en met je mee denken.

Wij zijn geen:

 • Professionele hulpverleners
 • Crisisdienst
 • Alternatief voor een therapie of een behandelplan
 • Mensen die diagnoses stellen
 • Mensen die bellers kunnen genezen
 • Mensen die alles weten
 • Probleemoplossers

 

Veel gestelde vragen 


Ben ik anoniem?

Contact met de hulplijn is anoniem. De telefooncentrale is zo ingesteld dat je telefoonnummer niet zichtbaar is voor de vrijwilligers. Indien je jouw naam niet kenbaar wilt maken respecteren wij dat volledig. Uiteraard gaan al onze hulplijnvrijwilligers ook zeer vertrouwelijk om met alles wat je als beller met hen bespreekt.

Kost het geld om het hulplijnnummer te bellen?

De kosten voor het bellen naar een 085-nummer zijn hetzelfde als bellen naar een gewoon vast telefoonnummer.

Kan ik het hulplijnnummer bellen vanuit het buitenland?

In principe is het mogelijk om het hulplijnnummer vanuit het buitenland te bellen. Je moet dan wel +31 voor het nummer zetten (+3185 - 1304617). In enkele gevallen is het helaas niet mogelijk. Je kunt dan wel een belafspraak maken door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Zelf aan de slag als vrijwilliger bij de hulplijn?

Ben je zelf ervaringsdeskundige of een naastbetrokkene en wil je graag een steentje bijdragen aan de WEET hulplijn? Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom! Interesse? Neem dan contact op met de hulplijncoördinator via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie. Zie ook de vacature hulplijnmedewerker.

 

Tips, suggesties en/of verbeterpunten? 

Wij hopen laagdrempelige, ervaringsdeskundige hulp te bieden aan iedereen met een eetstoornis en hun omgeving, maar ook wij kunnen leren! Heb je tips, suggesties en/of verbeterpunten voor de hulplijn? Wij horen ze graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

English: about the helpline 

Via the WEET Helpline you can talk anonymously with an experienced expert or a close relative. The helpline offers a listening ear to people with an eating disorder and their environment (e.g. a partner, friend, family member, employer or teacher). The helpline is open to anyone, independent of the type of eating disorder. Do you feel the need to share your own experiences or do you want to ask a question? For example, do you or does someone you know have an eating disorder? Or do you want to start the conversation about it but are you unsure how? Our helpline might be able to assist you.

The WEET helpline is staffed by volunteers who are recovered from an eating disorder or have experienced the impact of an eating disorder from up close. The volunteers, however, are not psychologists / professionals.

The Helpline can be reached via the telephone number: 085 - 1304617. To ensure an English-speaking volunteer, the best thing you can do is to send an email to Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. to schedule an appointment.

Hieronder tref je de volledige artikelen aan die bij 'Nieuws' gepubliceerd zijn.

kreten 5