Hieronder tref je de volledige artikelen aan die bij 'Nieuws' gepubliceerd zijn.

kreten 5

 

Op 12 november biedt K-EET een voorstel aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan over structurele verbetering in de zorg voor kinderen en jongeren met en eetstoornis. K-EET is een landelijk samenwerkingsverband van professionals met veel kennis op het gebied van eetstoornissen. Het advies beoogt om te komen tot betere en snellere verwijzingen in de buurt, een overzicht van behandelaanbod in de regio, een snellere herkenning van eetstoornis problematiek, meer aandacht voor co-morbiditeit en het beter bespreekbaar maken van eetstoornissen.

 

De minister heeft in een reactie laten weten de uitwerking en implementatie van de voorstellen van harte te ondersteunen.

 

De brief van de minister en de voorstellen van K-EET vind je hier, op de website van de rijksoverheid.

 

Patiëntenvereniging WEET heeft op een aantal momenten mee kunnen denken met K-EET en heeft zo goed mogelijk de stem van eetstoornispatiënten en hun naasten naar voren gebracht.

Wij hebben als patiëntenvereniging tijdens de uitvoeringsfase zitting in de begeleidingscommissie die de voortgang volgt en toeziet op de randvoorwaarden.

Wat vinden jullie van het advies van K-EET? We horen graag jullie reacties! Die willen we weer meenemen in onze contacten met de K-EET.

Geef je reactie en stuur een mailtje met reactie K-EET naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

 

 

Op 12 november besteedde De Ochtend Show van het AD aandacht aan het adviesrapport dat die dag door de stuurgroep K-EET was overhandigd aan minister De Jonge. Lees meer hierover bij Laatste Nieuws.

Onze bestuursleden Yvette Spijkstra en Mireille van Twuijver waren te gast. Kijk hier de uitzending terug

 

 

 

 

 

 

Let op: Op dinsdag 29 oktober herhaalt Zembla om 14:35 de documentaire "Gegijzeld door Anorexia" op NPO 2 (BNN/VARA). De telefonische WEET Hulplijn is deze middag (vanaf 14:00 tot 16:30) bereikbaar met extra inzet van ervaringsdeskundige vrijwilligers en naastbetrokkenen. We bieden een luisterend oor voor de vragen of gedachten die naar aanleiding van de uitzending zou kunnen hebben.

 

Op 16 oktober 2019 is er om 20:25 uur een Zembla uitzending over eetstoornissen op NPO 2 (BNN/VARA). Na deze documentaire van Zembla, "Gegijzeld door Anorexia", heeft WEET, de landelijke patiënten- en naastenvereniging, extra capaciteit op de telefonische hulplijn.

Op die avond is de telefonische WEET Hulplijn de hele avond (vanaf 20:00 tot 23:59) bereikbaar met extra inzet van ervaringsdeskundige vrijwilligers. We bieden een luisterend oor voor de vragen of gedachten die u naar aanleiding van de uitzending zou kunnen hebben.

Dit kunnen vragen zijn als “Vermoedt u een eetstoornis bij uzelf of een naaste?” of “Wilt u het gesprek aangaan maar weet u niet hoe?”. Of wilt u graag uw eigen eetstoornis verhaal kwijt? U kunt deze vragen anoniem bespreken met een ervaringsdeskundige van onze hulplijn. De hulplijn wordt bemenst door vrijwilligers die hersteld zijn van een eetstoornis of als naastbetrokkene de impact van dichtbij hebben meegemaakt.

De WEET Hulplijn is bereikbaar via telefoonnummer:
085-1304617

(Persvragen alleen via 085-0043280)

U kunt ook een aparte belafspraak maken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Indien de hulplijn in gesprek is, kunt u ook een voicemail bericht achterlaten. De coördinator neemt dan binnen 3 werkdagen contact met u op voor het maken van een belafspraak.

Klik hier voor meer informatie over de de WEET hulplijn. 

Persvragen kunnen niet via de hulplijn gesteld worden. Daarvoor kunt u contact opnemen via 085-0043280. Dit nummer wordt bij niet opnemen telkens doorgeschakeld naar de volgende contactpersoon in lijn, waardoor het soms enige tijd kan duren voordat er opgenomen wordt.

Ikbenopen eetstoornissen

 

In samenwerking met YMCA Nederland starten Leonie en Joeri het project #Ikbenopen. Dit is een spin-off van de Britse #IAMWHOLE-campagne, een enorm succesvolle campagne aan de andere kant van de Noordzee.

Leonie en Joerie:
"Mentale gezondheid weer bespreekbaar maken in Nederland. Het klinkt zo eenvoudig en toch is het één van de zwaarste uitdagingen die we ooit zijn aangegaan. Want we vinden het in de huidige maatschappij moeilijk om te praten over onze mentale gezondheid. We missen kennis over dit thema, maar ook de tools om gesprekken hierover aan te gaan. In samenwerking met de YMCA Nederland lanceren we daarom op 10 oktober 2019 de allereerste collectieve social media challenge gericht op bewustwording en gedragsverandering. We willen Nederland opnieuw verbinden als het gaat om communicatie over mentale gezondheid. Om die reden hebben we gekozen voor een collectieve campagne waarbij iedere deelnemende partner die zich richt op mentale gezondheid kosteloos mag aansluiten bij ons collectief #IkbenOpen."

 

WEET omarmt deze campagne uiteraard van harte, want ook bij eetstoornissen is stigma een groot probleem. We zijn daarom ook aangesloten als een van de partners van Ikbenopen en worden vermeld op de website.

 

Kijk snel op de website van ik ben open: https://www.ikbenopen.nu/

Op 31 mei 2019 vertoont RTL4 op het journaal van 19:30 een item over pro-ana websites en coaches.
Naar verwachting wordt de hulplijn van Weet daarin vermeld.

Daarom is er deze avond een extra openingstijd en extra capaciteit beschikbaar op de hulplijn!

Het item is n.a.v. een publicatie van de NOS over een onderzoek naar pro-ana coaches, welke in veel gevallen mannen blijken te zijn met seksuele bedoelingen.

https://nos.nl/op3/artikel/2287012-pro-anorexia-coach-blijkt-vaak-man-met-seksuele-bedoelingen.html

 

Weet heeft zich als doel gesteld om mensen met een eetstoornis en hun naasten een stem te geven, zodat zij gehoord worden; daarnaast om op onafhankelijke wijze informatie geven en tot slot om gesprekspartner zijn van onder andere het Ministerie van Volksgezondheid (VWS), de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen (NAE), alle hulpverleners en lotgenotenorganisaties en bovenal mensen met een eetstoornissen en hun omgeving. We hebben deze doelen vertaald in diverse activiteiten. Zo organiseren we ook dit jaar weer themabijeenkomsten, blijven we ons magazine en nieuwsbrief maken, en gaan we door met onze hulplijn. Er komt een vernieuwde versie van de website en we sponsoren de Socialwalk op de World Eating Disorder Action Day op 2 juni aanstaande. Bovendien vragen we aandacht van de politiek als het gaat om de wachtlijstproblematiek en brengen we het patiëntenperspectief onder de aandacht bij de behandelaren.

Dit is allemaal mogelijk door de inzet van onze vrijwilligers, zowel in als buiten het bestuur.

We willen bij onze activiteiten maximaal aansluiten bij wat er onder onze leden en anderszins betrokkenen leeft: wat vinden jullie belangrijk, welke ideeën hebben jullie voor Weet?

Daarom hebben we een enquête gemaakt, waarin we jullie een aantal vragen stellen over wat jullie belangrijk vinden en hoe jullie tegen de huidige activiteiten aan kijken. We zouden het heel erg op prijs stellen als jullie die enquête willen invullen, daar helpen jullie ons enorm mee! Het invullen kost ongeveer 10 minuten van je tijd en is volledig anoniem.

Ga naar: http://vragenlijst.dezorgvraag.nl/weet

Op onze Algemene Ledenvergadering op 15 juni zullen we de uitkomsten presenteren en hoe we die gaan meenemen in onze activiteiten.

Als je vaker mee wil denken met het Weet-bestuur: meld je dan aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan word je onderdeel van de in oprichting zijnde ledenklankbordgroep.

Groeten,
Het bestuur van Weet

Op 11 april heeft InterEsse tijdens het congres 'Samen sterk in de regio: grip op wachttijden' de brandbrief "wachttijden GGZ en inzet ervaringsdeskundigen" onder de aandacht gebracht. De brief is ook verstuurd naar staatssecretaris Blokhuis, GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland.

De brief is hier te downloaden.

 

 pdf

Op het NAE congres heeft Weet bestuurslid Mireille van Twuijver aan Eric van Furth, voorzitter NAE, de handreiking 'je kind verliezen door een eetstoornis' overhandigt. Een steun voor ouders.

20181129 NAE Congres - B.Oeijen-1-9

 

Ontvang alle edities op je deurmat: word lid van Weet!

0001

 

 

 

 

Stel je hulpvraag
085-1304617
Ons team staat voor je klaar

De Weet hulplijn is er voor iedereen

Lees meer over bereikbaarheid

 

Weet Magazine

Editie 13 ligt bij de drukker
Wil jij hem op je deurmat?

Wordt lid van Weet

 

Alle GGZ instellingen die een behandelprogramma aanbieden voor eetstoornissen sturen wij graag per editie een aantal Weet Magazines toe. U kunt een mail met uw verzoek sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het is natuurlijk extra tof als u ook lid bent van Weet. Dat bent u al voor 25 euro per jaar.

site Voorpagina Weet Magazine 1e

Op 27 september 2018 heeft InterEsse weer een bijeenkomst gehad in het Leontienhuis. Dit initiatief van Weet heeft de volgende leden Weet, Ixta Noa, Stichting JIJ, Leontienhuis, Stichting Dalisay Recovery. en 020Eet. Daarnaast zijn ook de volgende sociale platforms betrokken: www.ikookvanmij.nl, www.proud2Bme.nl, www.99gram.nl , www.weet.info/forum. In de vergadering hebben Patricia en Ron de Boer, Greta Noordenbos, Denise Schneider, Saskia Lagerwaard, Dorieke de Boon en Fieke Thijs onder andere gesproken over de volgende onderwerpen: 'wat kunnen we betekenen voor patiënten die te horen krijgen van behandelaren dat er niets meer te doen is en waar alleen nog met crisisinterventie wordt gewerkt', 'ouders die hun kind verloren hebben door een eetstoornis'.

Er is een denktank gestart voor het eerstgenoemde onderwerp. Inmiddels zijn in Amsterdam en in Zevenhuizen bijeenkomsten georganiseerd voor ouders die hun kind verloren hebben. Bij Stichting Dalisay Recovery wordt een bijeenkomst gepland. Weet maakt in samenwerking met Mind op 29 november een document beschikbaar dat steun kan bieden aan deze ouders. Greta Noordenbos en Hans Bloks hebben gesprekken gevoerd met ouders die hun kind verloren zijn door een eetstoornis. Zij hebben in het kader van dit project aanbevelingen vast gesteld. Deze worden op 29 november tijdens de workshop op het NAE congres gedeeld.

 GSmits 20180607 3948 500

 Van links naar rechts op de foto: op de bank Dick Adriaanse (Weet), Saskia Lagerwaard (Stichting JIJ), Greta Noordenbos (onderzoeker), Patricia Bos (Weet), Patricia de Boer (Stichting Dalisay Recovery), Fieke Thijs (Leontienhuis), Gerard Roos (Ixta Noa), Nina Dijksterhuis (Human Concern) en Marloes Biegel (Weet).

Miljoenennota 2019

Welke onderdelen zijn belangrijk voor ggz-cliënten en hun naasten?
De Miljoenennota van 2019 bevat op het gebied van psychische zorg en ondersteuning en participatie niet veel opzienbarend nieuws, nieuw beleid of maatregelen. Er wordt gerefereerd aan het Hoofdlijnenakkoord ggz en aan lopende trajecten. We hebben een overzicht gemaakt van de meest relevante punten voor ggz-cliënten en naasten.
De zorg groeit in de komende kabinetsperiode met 17 miljard euro in plaats van 19 miljard euro. Met de hooflijnakkoorden stuurt het kabinet op de kwaliteit en de doelmatigheid van de zorg en daarmee op termijn de toegankelijkheid en betaalbaarheid. Het kabinet wil i.s.m. zorgpartijen, sociale partners en wetenschap en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) advies vragen en de Sociaal-Economische Raad (SER) een verkenning laten doen naar de maatschappelijke impact van de stijgende zorgkosten

Eigen betalingen zorg
Om zorg voor individuele zorggebruikers toegankelijk te houden, bevriest het kabinet het maximale verplichte eigen risico. Ook wordt voor de Wmo-voorzieningen een abonnementstarief van 17,50 euro per vier weken (omgerekend 19 euro per maand) ingevoerd. Dit vervangt de complexe inkomens-afhankelijke eigen bijdrage. Ook verlaagt het kabinet de eigen bijdragen voor langdurige zorg (Wlz) en beschermd wonen (Wmo). Volwassenen gaan volgend jaar gemiddeld 150 euro meer betalen voor de zorg; die stijging zit vooral in de hogere premies voor de zorgverzekeringswet. Door inkomensmaat-regelen op andere terreinen gaan bijna alle Nederlanders er volgend jaar wel financieel op vooruit.

Hoofdlijnenakkoord ggz
De beleidsnota verwijst veelvuldig naar afspraken die in het hoofdlijnenakkoord ggz gemaakt zijn, zoals meer ambulante zorg, inzet van ervaringsdeskundigen en aanpak van wachttijden. Specifiek wordt erop gewezen dat ggz-instellingen cliënten moeten doorverwijzen naar een andere instelling als zij zelf niet tijdig hulp kunnen bieden. De beleidsnota verwijst verder naar de Meerjarenagenda beschermd wonen en maatschappelijke opvang en het Convenant Samen werken aan wat werkt. De Meerjarenagenda is erop gericht om mensen met psychische problemen zoveel mogelijk gewoon in de wijk te laten wonen met passende ondersteuning en mogelijkheden voor participatie. Het convenant heeft als doel om meer mensen die psychisch kwetsbaar zijn aan het werk te helpen of te houden.

Complexe zorgvragen
Er moet een passend aanbod komen voor mensen met complexe langdurende zorgvragen. Het kabinet wil de naasten van deze mensen ook ontlasten. Nu verblijven mensen soms jarenlang noodgedwongen bij familie terwijl dat niet houdbaar is of ze worden van de ene naar de andere instelling overgeplaatst. Voor mensen met complexe zorgvragen is het vaak moeilijk de juiste weg in de zorg te vinden. Het Juiste Loket van Ieder(in) en Per Saldo helpt patiënten, zorgaanbieders en gemeenten om in complexe situaties maatwerk te bieden. De beleidsnota gaat niet in op de vraag of dit ook geldt voor mensen met psychische problematiek en een complexe zorgvraag.

Verward gedrag
In de Troonrede was al aandacht voor personen met verward gedrag. De Koning zei: "We mogen ook niet accepteren dat mensen met problematische schulden, personen met verward gedrag en een groeiend aantal zwerfjongeren aan de rand van de samenleving komen te staan. Samen met provincies, gemeenten en lokale instanties wil het Rijk brede coalities vormen om mensen uit hun isolement te halen en een nieuwe kans te geven." Ook in de beleidsnota VWS wordt nadruk gelegd op een samenhangende aanpak van psychische kwetsbaarheid en sociale problematiek. De aandacht moet niet alleen gericht zijn op medische behandeling en diagnostiek, maar ook op het op orde brengen van je eigen leven: werk, wonen, sociale contacten. Specifiek wordt verwezen naar de kabinetsbrede schuldenaanpak. Onderdeel daarvan zijn maatregelen om de uitstroom uit de wanbetalersregeling te bevorderen: bij de eindafrekening wordt de restschuld aan het CAK kwijtgescholden. Er komt ook een uitstroomregeling voor wanbetalers die onder bewindvoering staan.
In het kader van de aanpak personen met verward gedrag is er verder aandacht voor flexibel op- en afschalen van behandeling en begeleiding. In 2018 en 2019 zijn er pilots voor samenhangende zorg op het grensvlak van Zvw en Wmo. Deze pilots moeten flexibel op- en afschalen van behandeling en begeleiding mogelijk maken. Ook komen er pilots voor 24/7 gemeentelijke of regionale meldpunten voor meldingen bij verward gedrag. Aan de hand van de pilots zal een definitief model voor de meldfunctie worden vastgesteld.

Cliëntondersteuning
Zoals al bekend was gaat de regering komende jaren fors investeren in onafhankelijke cliëntonder-steuning. In totaal 55 miljoen euro. Het gaat onder meer om: meer bekendheid voor cliënt-ondersteuning; betere kwaliteit en meer aandacht voor specifieke groepen. Wat dat laatste betreft worden ggz-cliënten niet met name genoemd, maar MIND rekent wel op extra aandacht hiervoor omdat dat ook in de Meerjarenagenda beschermd wonen en maatschappelijke opvang is vastgelegd.

Langdurende zorg
Per 2021 zal een grotere groep ggz-cliënten toegang krijgen tot de Wet Langdurende Zorg. Hiervoor zal met name een deel van het WMO-budget voor gemeenten overgeheveld worden naar de Wlz. Het kabinet legt daarnaast extra geld bij. Vooralsnog wil het kabinet de Wlz niet openstellen voor jongeren met ggz-problematiek. Hier zullen in het najaar van 2018 nog expertsessies over worden georganiseerd, waarna het kabinet begin 2019 een definitief standpunt zal innemen.

Preventie algemeen
Er is in 2019 4,8 miljoen euro beschikbaar voor preventiecoalities tussen gemeenten en zorgverzekeraars. Dit geld is bedoeld voor 'procescoördinatie' van effectieve preventieactiviteiten voor risicogroepen.

Depressiepreventie
In Nederland hebben ieder jaar ruim 800.000 mensen een depressie. VWS continueert haar voorlichtingscampagne 'Hey het is oké' met als doel depressie bespreekbaar te maken. Specifieke aandacht gaat daarbij uit naar vrouwen met een postnatale depressie en jongeren. Ook de andere risicogroepen (patiënten bij huisartsen, mantelzorgers, chronisch zieken, mensen in stressvolle beroepen en jonge werkende vrouwen) krijgen aandacht in 2019.

Suïcidepreventie
De stijging van het toegenomen aantal suïcides in Nederland, met name onder jongeren is schokkend. De subsidie aan de stichting 113 Zelfmoordpreventie wordt met 2 miljoen verhoogd naar 5,4 miljoen per jaar. Hiermee wordt geprobeerd de preventie verbeteren. Extra aandacht gaat uit naar het terugdringen van zelfdoding onder lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en interseksuele jongeren (LHBTI).

Tekort aan personeel in de zorg
Een tekort aan gespecialiseerde zorgverleners is een groot probleem in de ggz. De regering wil de opleidingscapaciteit vergroten, zorgprofessionals bij- en nascholing aanbieden en afspraken maken om medewerkers beter in te zetten. Er komen 150 extra opleidingsplaatsen voor gz-psychologen bovenop de 610 plekken die al beschikbaar zijn. Daarnaast is er in 2019 een eenmalige investering van € 20 miljoen in opleidingen.

Wet verplichte GGz
De Wet verplichte ggz zal per 1 januari 2020 in werking treden. De partijen die betrokken zijn bij de Wvggz zijn reeds gestart met de implementatie. In 2019 faciliteert VWS de ketenpartijen hierbij en is verantwoordelijk voor een goede informatievoorziening over de wet. Voor de implementatie van de wet is in 2019 € 5,4 miljoen beschikbaar.

Kwaliteit in de GGZ
De Agenda ggz voor gepast gebruik en transparantie is naast de uitvoering van de Agenda zoals vastgesteld in 2015, ook een samenwerkingsverband geworden van vertegenwoordigers van patiënten, zorgprofessionals en ggz-instellingen in 2015. VWS is betrokken in een toehorende rol. Dit jaar richtte de Agenda een nieuw kwaliteitsinstituut ggz op waarin het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling ggz (NKO) en Stichting Benchmark ggz opgaan, genaamd Akwa. De oprichting van Akwa zal in januari worden afgerond. Het kabinet bereidt een wetsvoorstel voor dat regelt dat nieuwe kwaliteitsstandaarden in de zorg worden getoetst op financiële consequenties.

Vertrouwenspersonen in de ggz
De patiëntenvertrouwenspersoon (PVP) is de onafhankelijke ondersteuner van cliënten in de ggz als zij met hun vragen en klachten nergens terecht kunnen. Met een instellingssubsidie aan de Stichting PVP kan de PVP zijn taken uit te voeren. Daarnaast financiert VWS de Landelijke Stichting Familievertrouwenspersonen (LSFVP). In totaal is voor de vertrouwenspersonen in de ggz in 2019 een bedrag beschikbaar van € 6,7 miljoen.

Zorgverzekeringen
De regering wil meer duidelijkheid creëren rondom de verzekeringen. Zorgverzekeraars worden opgeroepen om het aanbod aan polissen transparanter te maken. Ook de Nederlandse Zorgautoriteit zal meer gaan controleren op de transparantie-eisen. Zo moet het bij een collectiviteitskorting direct duidelijk zijn over welke polis het gaat, zodat mensen makkelijk kunnen vergelijken en een echte keuze kunnen maken. De invloed van verzekerden in het beleid van zorgverzekeraars wordt wettelijk verankerd. Verzekeraars moeten een 'representatieve, deskundige en onafhankelijke verzekerdenvertegenwoordiging' organiseren.

EHealth
Een belangrijk onderdeel van de juiste zorg en ondersteuning op de juiste plek is regie voeren op je eigen gezondheid. Goede en actuele informatie is hiervoor een belangrijke voorwaarde. Patiënten moeten binnen enkele jaren zelf hun medische gegevens kunnen inzien en gebruiken. Bijvoorbeeld via een app of website. In de nieuwe afspraken rondom de aanpak van de wachttijden is afgesproken om de inzet van e-health in de ggz te stimuleren en te investeren in informatievoorziening zoals een verbeterde uitwisseling tussen zorgverleners en hun patiënten. Dit draagt eraan bij dat de patiënt veilig over zijn medische gegevens kan beschikken in een persoonlijke gezondheidsomgeving en kan kiezen met welke zorgverleners hij deze wil delen. Hiervoor is in de periode 2018–2020 in totaal € 50 miljoen beschikbaar.

Jeugdhulp & onderwijs
Jeugdhulp merkbaar en meetbaar beter
Met het programma Zorg voor de Jeugd wordt – in aansluiting op de evaluatie van de Jeugdwet, waaruit blijkt dat kinderen, ouders en medewerkers in de praktijk nog onvoldoende verbetering zien – de jeugdhulp in 2019 en volgende jaren merkbaar en meetbaar verbeterd voor kinderen en gezinnen. Met dit programma worden, in partnerschap met partijen in het veld waaronder MIND, verbeteringen gerealiseerd op onderstaande actielijnen:
1) Betere toegang tot jeugdhulp voor kinderen en gezinnen
2) Meer kinderen zo lang mogelijk thuis laten opgroeien
3) Alle kinderen de kans bieden zich te ontwikkelen
4) Kwetsbare jongeren beter op weg helpen zelfstandig te worden
5) Investeren in vakmanschap
6) Jeugdhulp dichtbij kind
Het programma loopt tot en met 2021. Het op tijd passende zorg ontvangen wordt gemeten– naast gebruik van reguliere statistieken – door kinderen, ouders en medewerkers zelf te vragen naar hun ervaringen. In de Voortgangsrapportage Zorg voor de Jeugd, wordt de Tweede Kamer twee keer per jaar over de voortgang geïnformeerd.

Aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling
De opgave van het actieprogramma «Geweld hoort nergens thuis» is: het stoppen en terugdringen van dit geweld en de schade ervan te beperken om zodanig de cirkel van geweld, de overdracht van generatie op generatie door te breken. Het kabinet doet dit langs drie actielijnen:
1) Huiselijk geweld en kindermishandeling moet eerder en beter in beeld. De duur van geweld tot aan de eerste melding moet – als belangrijkste indicator voor deze lijn – korter.
2) Het geweld moet stoppen en duurzaam worden opgelost. Kernindicator hier is het welbevinden van betrokken slachtoffer: veiligheid moet duurzaam zijn geborgd en er moet passende hulpverlening zijn.
3) In de derde plaats richt het programma zich op een aantal specifieke doelgroepen waar bijzondere actie nodig is. De aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling is met name gericht op de regio's.

Verkleining afstand tot de arbeidsmarkt
Er zijn mensen die drempels ervaren om mee te doen. Dit kan zijn door bijvoorbeeld een arbeidsbeperking, schulden, geringe taalvaardigheid of afkomst. Het is belangrijk dat deze mensen hulp krijgen als dat nodig is. Drempels moeten verlaagd worden, zodat de stap naar meedoen, ook op de arbeidsmarkt, gemakkelijker wordt. Het kabinet gaat in gesprek met gemeenten over de wijze waarop zij actief uitvoering geven aan de bestaande tegenprestatie. Een integrale aanpak van werk en inkomen, zorg en jeugdhulp dichtbij de mensen die het zonder ondersteuning niet redden, maakt het voor meer mensen mogelijk om mee te doen met een groter perspectief op werk.

Krapte op de arbeidsmarkt
De huidige krapte op de arbeidsmarkt biedt kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het kabinet is in gesprek met werkgevers, werknemers, gemeenten, UWV en onderwijsveld over het Actieplan Perspectief op werk. Dit initiatief is erop gericht zoveel mogelijk mensen een baan, leerwerkplek of aangepaste functie aan te bieden. Hiermee komen werkgevers aan extra krachten, én komen werkzoekenden aan werk. Andere innovatieve concepten zijn de moeite waard om verder te verkennen.
Er zijn tot eind 2022 ongeveer 190 duizend extra medewerkers in de sector Zorg en Welzijn. Tegelijkertijd zijn er mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die een bijdrage kunnen leveren aan vermindering van het personeelstekort. Mensen met een arbeidsbeperking, maar ook mensen met een niet-westerse migratieachtergrond, onder wie statushouders.

Loondispensatie in de Participatiewet
Het kabinet ziet af van invoering van loondispensatie in de Participatiewet. Het doel van het kabinet blijft ongewijzigd: meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk. Daartoe zet het kabinet in op een breed offensief voor vereenvoudiging en meer werk voor mensen met een arbeidsbeperking. Het kabinet heeft de Tweede Kamer hierover bij brief van 7 september geïnformeerd (Tweede Kamer, 2018–2019, 34 352, nr. 115). Voor de begrotingsbehandeling van SZW zal het kabinet een nadere uitwerking naar de Tweede Kamer sturen.

WAJONG
Mensen moeten zich niet belemmerd voelen om stappen te zetten richting werk, uit onzekerheid en vrees om rechten te verspelen of er in inkomen op achteruit te gaan. Wajongers moeten veilig kunnen bewegen tussen uitkering en baan. Mensen hebben bovendien vaak geen inzicht in de financiële gevolgen van (weer) gaan werken en kunnen achteraf te maken krijgen met verrekeningen van bijvoorbeeld huurtoeslag of zorgtoeslag.

De nieuwsbrief van WEET is weer online! Lees hem hier

weet mobiel

stichtingjij

Speelt eten een (te) grote rol in jouw leven? Is voedsel volgens jou 'goed' of 'slecht'? Ben je altijd aan het lijnen? Als je je hierin herkent is een startgroep gericht op erkenning, herkenning, inzicht, persoonlijke groei en herstel misschien iets voor jou.

Tijdens een cyclus van vier maanden werk je in wekelijkse groepsbijeenkomsten van ca. 1,5 uur met maximaal zeven deelnemers en twee of drie ervaringsdeskundige begeleiders aan je eetprobleem. Daarbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de fase van herstel waarin jij je bevindt.
Je kunt deelnemen aan de groep als je tussen de 18 – 99 jaar bent. Voor startdata, aanmelding en tarieven kun je terecht op de pagina 'Praktische Informatie': https://www.stichting-jij.nl/jij-voo.../praktische-informatie/

Als deelnemer geef je aan welke onderwerpen je wilt bespreken. Daarnaast bieden wij een programma aan dat zoveel mogelijk aansluit bij jouw behoefte en fase van herstel. Je kunt daarbij denken aan (voedings-)voorlichting, inzichtgevende thema's en opdrachten, motivatie bevorderende technieken, zelfbeeld, emoties, veranderen van gedrag, daginvulling en dergelijke.
Iedere inschrijving start met een persoonlijk kennismakingsgesprek. Aanmelden kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Meer weten? Kijk op onze website: https://www.stichting-jij.nl/startgroep/

Veel mensen die zijn hersteld van een eetstoornis willen iets doen als ervaringsdeskundige in de hulpverlening. Wil je meer hierover weten, lees dan eens het door GGZ Nederland samengestelde Beroepscompetentieprofiel ervaringsdeskundigheid .

Weet dankt de volgende fotografen die als vrijwilliger op pad gingen om beeld te maken voor de 11de editie van het Weet Magazine:

Isabel van Rijswijk

To Huidekoper

Geert Smits

 

 krinlein

Wat is de beste zorg en de beste behandeling voor mensen met een eetstoornis. Dat beschrijft de Zorgstandaard Eetstoornissen. Psychiater Wijbrand Hoek geeft uitleg over deze zorgstandaard.

 

Zorgstandaard Eetstoornissen from www.kwaliteitsontwikkelingggz.nl on Vimeo.

leontienhuisnieuw

Het Leontienhuis biedt binnenkort groepsgesprekken aan voor ouders die hun kind hebben verloren aan een eerstoornis. Doel van deze groepsgesprekken is het uitwisselen van ervaringen en het bieden van steun  in het verwerkingsproces.

De groepsgesprekken hebben deels een open karakter en zijn deels themagericht, zoals  b.v. ervaring met behandeling, het rouwproces, omgaan met onmacht en schuldgevoel,  effect op de partnerrelatie, broers en zussen en omgeving.  Deelnemers kunnen zelf ook thema’s inbrengen.

De groep is besloten en heeft een maximale grootte van 12 deelnemende ouders.

De bijeenkomsten vinden plaats op de dinsdagavond in het Leontienhuis, Zuidplasweg 13, Zevenhuizen

Tijd: van 19.30 uur tot 21.30 uur op:

  • 15 mei 2018
  • 19 juni 2018
  • 18 september 2018
  • 16 oktober 2018
  • 20 november 2018
  • 18 december 2018

De bijeenkomsten worden begeleid door:

Marian Gelijns, zij heeft de opleiding tot psychodynamisch therapeut gevolgd. Haar dochter is overleden aan een eetstoornis.

Hans Bloks, klinisch psycholoog met zeer ruime ervaring  en expertise in de behandeling van eetstoornissen.

 

Deelnemers kunnen zich opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De komende maand staat PsyQ volledig in het teken van 'onzichtbare' eetstoornissen bij (volwassen) mannen en vrouwen. Een belangrijk thema, omdat de meeste eetstoornissen niet zichtbaar zijn voor de buitenwereld.

Mensen met boulimia of een eetbuistoornis zien er gezond en 'normaal' uit, maar gaan elke dag de strijd met zichzelf aan. Doordat aan de buitenkant vaak niet zichtbaar is dat iemand lijdt aan een eetstoornis voelen deze mensen zich onbegrepen. Soms bestaat bij hen zelfs het beeld dat hun eetstoornis 'niet echt' of niet ernstig is. Maar dat is het wel degelijk.

Lees hier het volledige artikel, op de website van PsyQ

psyq

Nazorggroep 020

Om patiënten met eetstoornissen dichter bij huis te kunnen behandelen, opent het landelijke centrum voor eetstoornissen Human Concern in oktober 2017 een vestiging in Tilburg. Het aantal patiënten met bijvoorbeeld anorexia of boulimia dat zich bij Human Concern aanmeldt groeit jaarlijks met 25 tot 30 procent. (Poli)klinieken in de Randstad kampen met lange wachtlijsten, terwijl elke dag telt voor deze kwetsbare groep veelal jonge vrouwen.

"Het is bovendien niet verantwoord om ernstig zieke patiënten helemaal naar onze vestigingen in Amsterdam of Bilthoven te laten reizen", stelt Jouke Hoeksma, zakelijk directeur van Human Concern. "Elke stap is uitputtend, elk koutje onderweg kan uitmonden in een levensbedreigende longontsteking. Daarom willen we dicht bij ze zitten. Daarnaast komt ongeveer 20 procent van alle doorverwezen patiënten uit Brabant. In deze provincie zijn we dus hard nodig. Met een professioneel team bestaande uit onder andere artsen, therapeuten en een diëtist gaan we aan de slag."

Oplopende wachttijden
"We merken dat de toestroom van cliënten steeds groter wordt en dit leidt tot onacceptabel lange wachttijden. De opening van de nieuwe vestiging is ons antwoord hierop. Om nog maar te zwijgen over het grote aantal ernstig zieke cliënten. Ik wil deze mogelijkheid ook direct aangrijpen om nogmaals de noodklok te luiden. Ook vanuit de zorgverzekeraars en de politiek hebben we hulp nodig om deze problematiek eerder en beter aan te pakken. Hoewel een nieuwe vestiging voor ons een grote stap is, is het landelijk gezien natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat."

Duurzaam herstel
Human Concern onderscheidt zich door de behandeling van eetstoornissen niet te richten op symptoombestrijding. "Een eetstoornis is een uiting van een dieperliggend probleem. Controle krijgen over eten lost dat probleem niet op. Wij richten ons op het oplossen van de oorzaak. Dat deze manier succesvol is, blijkt uit ons resultaat. Twee jaar na de behandeling is 75 procent van onze patiënten vrij van klachten."

"Als je diep in mijn hart kijkt, vind ik het heel erg dat ik nog een vestiging moet openen. Dat het aantal patiënten met eetstoornissen stijgt, is schrijnend. Het gaat gepaard met zoveel geestelijk en lichamelijk leed. Ook voor de familie en vrienden. Voor veel bedrijven is het openen van een vestiging reden voor een feestje. Voor ons zeker niet. Ik ben pas gelukkig als we overbodig zijn en de deur achter ons kunnen sluiten."

Per oktober 2017 opent Human Concern een nieuwe locatie in Tilburg, op de Berglandweg 32. Net als alle andere vestigingen behandelt deze locatie alle vormen van eetstoornissen. Bekijk hier meer informatie over de locatie op de website van Human Concern. 

Om patiënten met eetstoornissen dichter bij huis te kunnen behandelen, opent het landelijke centrum voor eetstoornissen Human Concern in oktober 2017 een vestiging in Tilburg. Het aantal patiënten met bijvoorbeeld anorexia of boulimia dat zich bij Human Concern aanmeldt groeit jaarlijks met 25 tot 30 procent. (Poli)klinieken in de Randstad kampen met lange wachtlijsten, terwijl elke dag telt voor deze kwetsbare groep veelal jonge vrouwen.

 

“Het is bovendien niet verantwoord om ernstig zieke patiënten helemaal naar onze vestigingen in Amsterdam of Bilthoven te laten reizen”, stelt Jouke Hoeksma, zakelijk directeur van Human Concern. “Elke stap is uitputtend, elk koutje onderweg kan uitmonden in een levensbedreigende longontsteking. Daarom willen we dicht bij ze zitten. Daarnaast komt ongeveer 20 procent van alle doorverwezen patiënten uit Brabant. In deze provincie zijn we dus hard nodig. Met een professioneel team bestaande uit onder andere artsen, therapeuten en een diëtist gaan we aan de slag.”

 

Oplopende wachttijden

“We merken dat de toestroom van cliënten steeds groter wordt en dit leidt tot onacceptabel lange wachttijden. De opening van de nieuwe vestiging is ons antwoord hierop. Om nog maar te zwijgen over het grote aantal ernstig zieke cliënten. Ik wil deze mogelijkheid ook direct aangrijpen om nogmaals de noodklok te luiden. Ook vanuit de zorgverzekeraars en de politiek hebben we hulp nodig om deze problematiek eerder en beter aan te pakken. Hoewel een nieuwe vestiging voor ons een grote stap is, is het landelijk gezien natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat.”

Duurzaam herstel

Human Concern onderscheidt zich door de behandeling van eetstoornissen niet te richten op symptoombestrijding. “Een eetstoornis is een uiting van een dieperliggend probleem. Controle krijgen over eten lost dat probleem niet op. Wij richten ons op het oplossen van de oorzaak. Dat deze manier succesvol is, blijkt uit ons resultaat. Twee jaar na de behandeling is 75 procent van onze patiënten vrij van klachten.”

 

“Als je diep in mijn hart kijkt, vind ik het heel erg dat ik nog een vestiging moet openen. Dat het aantal patiënten met eetstoornissen stijgt, is schrijnend. Het gaat gepaard met zoveel geestelijk en lichamelijk leed. Ook voor de familie en vrienden. Voor veel bedrijven is het openen van een vestiging reden voor een feestje. Voor ons zeker niet. Ik ben pas gelukkig als we overbodig zijn en de deur achter ons kunnen sluiten.”

Patiënten die lijden aan de eetstoornis anorexia nervosa, worden soms ten onrechte als wilsbekwaam gezien waardoor medische behandeling mogelijk uitblijft. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Isis Elzakkers van Universiteit Utrecht. De manier waarop nu getest wordt of de veelal jonge patiënt nog wilsbewkaam is, blijkt niet altijd goed te werken. De arts is hierdoor niet bevoegd om een gedwongen behandeling starten. Dit meldt Universiteit Utrecht.
Voorheen werd gedacht dat zolang de patiënt rationeel kan benoemen wat de effecten zijn van de ziekte, hij of zij nog wilsbekwaam is. Een arts mag dan geen gedwongen behandeling starten, ook als dat uit medisch oogpunt wel wenselijk of zelfs noodzakelijk is. Uit het onderzoek van Elzakkers blijkt dat rationeel inzicht niet veel zegt over de wilsbekwaamheid van de patiënt. Bij anorexia was hier nog niet veel onderzoek naar gedaan.

Hoe lager het lichaamsgewicht van de patiënt is, hoe groter de kans is dat hij of zij wilsonbekwaam is. Ongeveer een derde van de anorexiapatiënten zou wilsonbekwaam zijn en daardoor gedwongen kunnen worden tot behandeling. Nu duidelijk wordt dat de gebruikelijke manier van testen niet altijd een eenduidig antwoord geeft, zouden artsen, psychiaters en huisartsen op de Spoedeisende Hulp (SEH) beter naar andere signalen kunnen kijken.

Een goede afweging van een gedwongen behandeling blijft belangrijk. Volgens Elzakkers is een gedwongen behandeling op de korte termijn net zo effectief als een vrijwillige behandeling. Echter staat dit punt al langere tijd ter discussie. Wanneer een arts overgaat tot een gedwongen behandeling, heeft de patiënt geen inspraak meer en is de arts bevoegd om medische handelingen te verrichten, ook als de patiënt het daar zelf niet mee eens is. Het kan gaan om een gedwongen opname in een kliniek of ziekenhuis, maar ook het toedienen van sondevoeding kan een gedwongen behandeling zijn.

 

Bron: https://www.nationalezorggids.nl/ggz/nieuws/39198-anorexiapatienten-soms-ten-onrechte-wilsbekwaam-geacht.html