Hieronder tref je de volledige artikelen aan die bij 'Nieuws' gepubliceerd zijn.

kreten 5

stichtingjij

Speelt eten een (te) grote rol in jouw leven? Is voedsel volgens jou 'goed' of 'slecht'? Ben je altijd aan het lijnen? Als je je hierin herkent is een startgroep gericht op erkenning, herkenning, inzicht, persoonlijke groei en herstel misschien iets voor jou.

Tijdens een cyclus van vier maanden werk je in wekelijkse groepsbijeenkomsten van ca. 1,5 uur met maximaal zeven deelnemers en twee of drie ervaringsdeskundige begeleiders aan je eetprobleem. Daarbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de fase van herstel waarin jij je bevindt.
Je kunt deelnemen aan de groep als je tussen de 18 – 99 jaar bent. Voor startdata, aanmelding en tarieven kun je terecht op de pagina 'Praktische Informatie': https://www.stichting-jij.nl/jij-voo.../praktische-informatie/

Als deelnemer geef je aan welke onderwerpen je wilt bespreken. Daarnaast bieden wij een programma aan dat zoveel mogelijk aansluit bij jouw behoefte en fase van herstel. Je kunt daarbij denken aan (voedings-)voorlichting, inzichtgevende thema's en opdrachten, motivatie bevorderende technieken, zelfbeeld, emoties, veranderen van gedrag, daginvulling en dergelijke.
Iedere inschrijving start met een persoonlijk kennismakingsgesprek. Aanmelden kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Meer weten? Kijk op onze website: https://www.stichting-jij.nl/startgroep/

Je hebt een kind of een partner met een eetstoornis en wilt graag praten met lotgenoten. Om verhalen uit te wisselen of van elkaar te leren. Maar vooral om te praten met mensen die je begrijpen, die jouw gevoel herkennen.

Kom dan naar de gespreksavond vlakbij Eindhoven
De volgende avonden staan gepland op woensdag

5 september, 3 oktober, 7 november en 12 december 2018

Vaste groep
Je maakt deel uit van een vaste groep. Per bijeenkomst kan de samenstelling van de groep iets anders zijn. De een kan een keer een avond niet. Een ander wil juist aansluiten. Maar de basis van de groep blijft ongeveer gelijk. Zo leer je elkaar beter kennen en kun je elkaar tot steun zijn.

Inhoud
De avond bevat globaal de volgende onderdelen:
19.30 uur Welkom
19.35 uur Introductie: voor wie nieuw is
20.00 uur Uitwisselen ervaringen of thema-avond
22.00 uur Afsluiting

Introductieronde.
Je stelt jezelf kort voor. Vertelt over je zoon, dochter of partner die een eetstoornis heeft. En over jezelf. Hoe het met jou gaat. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om op de hulp in te gaan.

Uitwisselen ervaringen
Je brengt in wat je met de anderen wilt delen. Of waarover je vragen hebt. Elk onderwerp is goed, alles mag. En heb je niets in te brengen. Ook goed. De groepsleiders zijn moeders met ervaring die zorgen dat iedereen die dat wil voldoende aan bod komt.

Deelnemers
Per avond is er een maximum van 10 deelnemers.

Vergoeding
Een kleine vergoeding voor de onkosten van de ervaringsdeskundige ouders.

Aanmelding
Aanmelden is eenvoudig: stuur een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Data
Normaal gesproken iedere 1e woensdag van de maand.

Locatie
Na aanmelding ontvang je het adres

Begeleiders van de avond
Inge van Marle en Ankie van der Dussen.

stichtingjij

Onderzoek passende behandelmethoden voor vrouwen met anorexia nervosa (AN) die tevens een autismespectrumstoornis (ASS) hebben.

Enquête bestemd voor:
Vrouwen met anorexia nervosa (AN) die tevens een autismespectrumstoornis (ASS) hebben.

Wie kan deelnemen?
Vrouwen met anorexia nervosa (AN) die tevens een autismespectrumstoornis (ASS) hebben en:
– behandeling voor hun anorexia nervosa (AN) hebben gehad
– (nog) geen behandeling voor hun anorexia nervosa (AN) hebben gehad

Doel:
– Onderzoeken welke aspecten van de behandeling voor de anorexia nervosa (AN) van belang zijn in de begeleiding/ behandeling van vrouwen met anorexia nervosa (AN) die tevens een autismespectrumstoornis (ASS) hebben.
– Onderzoeken welke kwaliteiten van begeleiders/ behandelaren van belang zijn bij de begeleiding en behandeling van vrouwen met anorexia nervosa (AN) die tevens een autismespectrumstoornis (ASS) hebben.

Deelname onderzoek:
De enquête bestaat uit 10 vragen en zal ongeveer 40 minuten duren. De tijdsduur
voor het invullen van de enquête kan per persoon verschillen. Wanneer je deelneemt aan het onderzoek kun je, wanneer je hier prijs op stelt, bericht krijgen over de uitkomsten van dit onderzoek. Je kunt hiervoor de keuze aanvinken in de enquête.
Onder de deelneemsters 10 zilveren sieradensets verloot bestaande uit een armband en een set oorbellen.

Aanmelden:
Wil je graag aan het onderzoek deelnemen, dan kun je een e-mail sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Na het beantwoorden van een aantal korte vragen ontvang je de link naar het onderzoek.

Anonimiteit en privacy:
Alle informatie die je tijdens het onderzoek verstrekt zal anoniem worden verwerkt.
De gegevens van de enquête worden via een versleutelde omgeving geïnventariseerd.

Veel mensen die zijn hersteld van een eetstoornis willen iets doen als ervaringsdeskundige in de hulpverlening. Wil je meer hierover weten, lees dan eens het door GGZ Nederland samengestelde Beroepscompetentieprofiel ervaringsdeskundigheid .

Weet dankt de volgende fotografen die als vrijwilliger op pad gingen om beeld te maken voor de 11de editie van het Weet Magazine:

Isabel van Rijswijk

To Huidekoper

Geert Smits

 

 krinlein

Wat is de beste zorg en de beste behandeling voor mensen met een eetstoornis. Dat beschrijft de Zorgstandaard Eetstoornissen. Psychiater Wijbrand Hoek geeft uitleg over deze zorgstandaard.

 

Zorgstandaard Eetstoornissen from www.kwaliteitsontwikkelingggz.nl on Vimeo.

leontienhuisnieuw

Het Leontienhuis biedt binnenkort groepsgesprekken aan voor ouders die hun kind hebben verloren aan een eerstoornis. Doel van deze groepsgesprekken is het uitwisselen van ervaringen en het bieden van steun  in het verwerkingsproces.

De groepsgesprekken hebben deels een open karakter en zijn deels themagericht, zoals  b.v. ervaring met behandeling, het rouwproces, omgaan met onmacht en schuldgevoel,  effect op de partnerrelatie, broers en zussen en omgeving.  Deelnemers kunnen zelf ook thema’s inbrengen.

De groep is besloten en heeft een maximale grootte van 12 deelnemende ouders.

De bijeenkomsten vinden plaats op de dinsdagavond in het Leontienhuis, Zuidplasweg 13, Zevenhuizen

Tijd: van 19.30 uur tot 21.30 uur op:

  • 15 mei 2018
  • 19 juni 2018
  • 18 september 2018
  • 16 oktober 2018
  • 20 november 2018
  • 18 december 2018

De bijeenkomsten worden begeleid door:

Marian Gelijns, zij heeft de opleiding tot psychodynamisch therapeut gevolgd. Haar dochter is overleden aan een eetstoornis.

Hans Bloks, klinisch psycholoog met zeer ruime ervaring  en expertise in de behandeling van eetstoornissen.

 

Deelnemers kunnen zich opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De komende maand staat PsyQ volledig in het teken van 'onzichtbare' eetstoornissen bij (volwassen) mannen en vrouwen. Een belangrijk thema, omdat de meeste eetstoornissen niet zichtbaar zijn voor de buitenwereld.

Mensen met boulimia of een eetbuistoornis zien er gezond en 'normaal' uit, maar gaan elke dag de strijd met zichzelf aan. Doordat aan de buitenkant vaak niet zichtbaar is dat iemand lijdt aan een eetstoornis voelen deze mensen zich onbegrepen. Soms bestaat bij hen zelfs het beeld dat hun eetstoornis 'niet echt' of niet ernstig is. Maar dat is het wel degelijk.

Lees hier het volledige artikel, op de website van PsyQ

psyq

Nazorggroep 020

Om patiënten met eetstoornissen dichter bij huis te kunnen behandelen, opent het landelijke centrum voor eetstoornissen Human Concern in oktober 2017 een vestiging in Tilburg. Het aantal patiënten met bijvoorbeeld anorexia of boulimia dat zich bij Human Concern aanmeldt groeit jaarlijks met 25 tot 30 procent. (Poli)klinieken in de Randstad kampen met lange wachtlijsten, terwijl elke dag telt voor deze kwetsbare groep veelal jonge vrouwen.

"Het is bovendien niet verantwoord om ernstig zieke patiënten helemaal naar onze vestigingen in Amsterdam of Bilthoven te laten reizen", stelt Jouke Hoeksma, zakelijk directeur van Human Concern. "Elke stap is uitputtend, elk koutje onderweg kan uitmonden in een levensbedreigende longontsteking. Daarom willen we dicht bij ze zitten. Daarnaast komt ongeveer 20 procent van alle doorverwezen patiënten uit Brabant. In deze provincie zijn we dus hard nodig. Met een professioneel team bestaande uit onder andere artsen, therapeuten en een diëtist gaan we aan de slag."

Oplopende wachttijden
"We merken dat de toestroom van cliënten steeds groter wordt en dit leidt tot onacceptabel lange wachttijden. De opening van de nieuwe vestiging is ons antwoord hierop. Om nog maar te zwijgen over het grote aantal ernstig zieke cliënten. Ik wil deze mogelijkheid ook direct aangrijpen om nogmaals de noodklok te luiden. Ook vanuit de zorgverzekeraars en de politiek hebben we hulp nodig om deze problematiek eerder en beter aan te pakken. Hoewel een nieuwe vestiging voor ons een grote stap is, is het landelijk gezien natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat."

Duurzaam herstel
Human Concern onderscheidt zich door de behandeling van eetstoornissen niet te richten op symptoombestrijding. "Een eetstoornis is een uiting van een dieperliggend probleem. Controle krijgen over eten lost dat probleem niet op. Wij richten ons op het oplossen van de oorzaak. Dat deze manier succesvol is, blijkt uit ons resultaat. Twee jaar na de behandeling is 75 procent van onze patiënten vrij van klachten."

"Als je diep in mijn hart kijkt, vind ik het heel erg dat ik nog een vestiging moet openen. Dat het aantal patiënten met eetstoornissen stijgt, is schrijnend. Het gaat gepaard met zoveel geestelijk en lichamelijk leed. Ook voor de familie en vrienden. Voor veel bedrijven is het openen van een vestiging reden voor een feestje. Voor ons zeker niet. Ik ben pas gelukkig als we overbodig zijn en de deur achter ons kunnen sluiten."

Per oktober 2017 opent Human Concern een nieuwe locatie in Tilburg, op de Berglandweg 32. Net als alle andere vestigingen behandelt deze locatie alle vormen van eetstoornissen. Bekijk hier meer informatie over de locatie op de website van Human Concern. 

Om patiënten met eetstoornissen dichter bij huis te kunnen behandelen, opent het landelijke centrum voor eetstoornissen Human Concern in oktober 2017 een vestiging in Tilburg. Het aantal patiënten met bijvoorbeeld anorexia of boulimia dat zich bij Human Concern aanmeldt groeit jaarlijks met 25 tot 30 procent. (Poli)klinieken in de Randstad kampen met lange wachtlijsten, terwijl elke dag telt voor deze kwetsbare groep veelal jonge vrouwen.

 

“Het is bovendien niet verantwoord om ernstig zieke patiënten helemaal naar onze vestigingen in Amsterdam of Bilthoven te laten reizen”, stelt Jouke Hoeksma, zakelijk directeur van Human Concern. “Elke stap is uitputtend, elk koutje onderweg kan uitmonden in een levensbedreigende longontsteking. Daarom willen we dicht bij ze zitten. Daarnaast komt ongeveer 20 procent van alle doorverwezen patiënten uit Brabant. In deze provincie zijn we dus hard nodig. Met een professioneel team bestaande uit onder andere artsen, therapeuten en een diëtist gaan we aan de slag.”

 

Oplopende wachttijden

“We merken dat de toestroom van cliënten steeds groter wordt en dit leidt tot onacceptabel lange wachttijden. De opening van de nieuwe vestiging is ons antwoord hierop. Om nog maar te zwijgen over het grote aantal ernstig zieke cliënten. Ik wil deze mogelijkheid ook direct aangrijpen om nogmaals de noodklok te luiden. Ook vanuit de zorgverzekeraars en de politiek hebben we hulp nodig om deze problematiek eerder en beter aan te pakken. Hoewel een nieuwe vestiging voor ons een grote stap is, is het landelijk gezien natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat.”

Duurzaam herstel

Human Concern onderscheidt zich door de behandeling van eetstoornissen niet te richten op symptoombestrijding. “Een eetstoornis is een uiting van een dieperliggend probleem. Controle krijgen over eten lost dat probleem niet op. Wij richten ons op het oplossen van de oorzaak. Dat deze manier succesvol is, blijkt uit ons resultaat. Twee jaar na de behandeling is 75 procent van onze patiënten vrij van klachten.”

 

“Als je diep in mijn hart kijkt, vind ik het heel erg dat ik nog een vestiging moet openen. Dat het aantal patiënten met eetstoornissen stijgt, is schrijnend. Het gaat gepaard met zoveel geestelijk en lichamelijk leed. Ook voor de familie en vrienden. Voor veel bedrijven is het openen van een vestiging reden voor een feestje. Voor ons zeker niet. Ik ben pas gelukkig als we overbodig zijn en de deur achter ons kunnen sluiten.”

Patiënten die lijden aan de eetstoornis anorexia nervosa, worden soms ten onrechte als wilsbekwaam gezien waardoor medische behandeling mogelijk uitblijft. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Isis Elzakkers van Universiteit Utrecht. De manier waarop nu getest wordt of de veelal jonge patiënt nog wilsbewkaam is, blijkt niet altijd goed te werken. De arts is hierdoor niet bevoegd om een gedwongen behandeling starten. Dit meldt Universiteit Utrecht.
Voorheen werd gedacht dat zolang de patiënt rationeel kan benoemen wat de effecten zijn van de ziekte, hij of zij nog wilsbekwaam is. Een arts mag dan geen gedwongen behandeling starten, ook als dat uit medisch oogpunt wel wenselijk of zelfs noodzakelijk is. Uit het onderzoek van Elzakkers blijkt dat rationeel inzicht niet veel zegt over de wilsbekwaamheid van de patiënt. Bij anorexia was hier nog niet veel onderzoek naar gedaan.

Hoe lager het lichaamsgewicht van de patiënt is, hoe groter de kans is dat hij of zij wilsonbekwaam is. Ongeveer een derde van de anorexiapatiënten zou wilsonbekwaam zijn en daardoor gedwongen kunnen worden tot behandeling. Nu duidelijk wordt dat de gebruikelijke manier van testen niet altijd een eenduidig antwoord geeft, zouden artsen, psychiaters en huisartsen op de Spoedeisende Hulp (SEH) beter naar andere signalen kunnen kijken.

Een goede afweging van een gedwongen behandeling blijft belangrijk. Volgens Elzakkers is een gedwongen behandeling op de korte termijn net zo effectief als een vrijwillige behandeling. Echter staat dit punt al langere tijd ter discussie. Wanneer een arts overgaat tot een gedwongen behandeling, heeft de patiënt geen inspraak meer en is de arts bevoegd om medische handelingen te verrichten, ook als de patiënt het daar zelf niet mee eens is. Het kan gaan om een gedwongen opname in een kliniek of ziekenhuis, maar ook het toedienen van sondevoeding kan een gedwongen behandeling zijn.

 

Bron: https://www.nationalezorggids.nl/ggz/nieuws/39198-anorexiapatienten-soms-ten-onrechte-wilsbekwaam-geacht.html