Misschien herken je het wel. Je eet bepaalde dingen omdat dat moet van je eetstoornis. Of je eet bepaalde dingen juist niet. En vaak is het best wel logisch. Je eet bijvoorbeeld light producten of je eet heel veel fruit. Je vermijdt alles waar te veel vet, suiker en zout in zit, Best logisch toch?
Ook ik at bepaalde dingen wel of niet tijdens mijn eetstoornis. Zo at ik heel veel fruit maar vaak magere vleeswaren en light jam op brood. Of ik gooide mijn brood weg. Ik at liever geen poffertjes, friet en dat soort dingen. En als ik dat dan toch at, dan probeerde ik het allemaal te compenseren door overmatig te bewegen.
Nu ik een stuk verder ben in mijn herstel merk ik dat ik geen verboden lijst meer heb. Ik eet gewoon weer spontaan patat als dat zo uitkomt en daar hoef ik me niet schuldig over te voelen. Ik eet waar ik trek in heb en ik ben niet bezig met wat ik eet, ik tel geen calorieën meer. Eten is eigenlijk geen ding meer.
Maar om even terug te komen op het wel en niet eten van bepaalde dingen. Ik at als ik chocola at liever pure chocola, en er was een reden voor waarom ik dat niet at. Laatst vroeg ik me af wat die reden was. Gelukkig weet ik niet meer waarom pure chocola zoveel gezonder voor je is in vergelijk met witte en melkchocolade. Ik heb ook niet de wil om het te weten wat dit verschil ook alweer was. Ik ben namelijk zo blij dat het zo goed gaat.
En nu denk je misschien wel, dit is wel heel mooi maar is dit wel haalbaar? Ik denk dat het niet onmogelijk is. Maar het kost heel veel tijd. Dit bereik je niet in een dag of een week. Ik ben al meer dan een jaar in behandeling en mij had het dus ook zijn tijd nodig. Maar ik geniet nu lekker van de chocola!