Gisteravond laat kwam Jesse nadat hij al in bed was gestapt weer even naar beneden om bij me zitten. Er zaten hem een paar dingen dwars, hij voelde zich verdrietig en onrustig en kon niet slapen. Hij noemde een aantal zaken op die hem dwars zaten en ik luisterde. De zaken die hem dwarszaten gingen voornamelijk over de 'toekomst'. Het zinnetje 'hoe moet het toch als' hoorde ik heel vaak voorbij komen. Hij maakte zich zorgen over financiele zaken die wellicht gingen gebeuren in de toekomst en legde de link naar een aankoop die hij vandaag had gedaan. Hij vroeg zich af of hij het wellicht beter niet had kunnen kopen om te sparen voor zijn toekomst. Dit maakte hem verdrietig. Deze aankoop was de afgelopen maanden vaak onderwerp van gesprek. Hij wilde zo graag de aankoop doen maar had het geld er nog niet voor bij elkaar gespaard en was daar elke dag gefrustreerd en dus boos over. Hij verzon allerlei manieren om geld te verdienen want hij wilde het zo graag hebben.

Na het hele verhaal aangehoord te hebben vroeg ik hem of hij in de gaten had wat een kracht en macht hij zijn gedachten gaf. Eerst zorgden zijn gedachten ervoor dat hij boos en gefrustreerd raakte over het nog niet kunnen kopen van iets wat hij graag wilde. Nu hij het dan eindelijk bij elkaar had gespaard en had aangeschaft zorgden zijn gedachten ervoor dat hij verdrietig was omdat hij het geld wellicht beter had kunnen opsparen voor de toekomst. Er verscheen een glimlach op zijn gezicht en hij besloot er Nu van te gaan genieten.

Zelf maakte hij het bruggetje naar het feit dat hij nog niet zo lang geleden veel gedachten over eten had die voor veel wisselende emoties zorgden. Die leken nu wel helemaal verdwenen gaf hij aan. Nu waren er andere gedachten die zijn aandacht opeisten. Ik legde hem uit dat ieder mens heel veel gedachten heeft. Gedachten zullen altijd blijven komen en het mooie is dat ze ook weer gaan. Het is aan hem wat hij ermee doet. Gelooft hij ze of zet hij er een punt achter omdat hij weet dat hij ze niet serieus hoeft te nemen en daar altijd zelf een keuze in kan maken. Wat doe jij? Geef je je gedachten kracht en macht of laat je ze voor wat ze zijn? Achter al die gedachten zit een stilte, een helderheid waardoor je weet wat te doen in het volgende moment dat er komt. Je hoeft niet te bedenken wat er in de toekomst wellicht allemaal zou kunnen gebeuren. Nu is het enige moment dat om aandacht vraagt en als je vrij met je gedachten om kan gaan ontstaat er vrijheid om in het moment te doen wat jij wil.