Jesse wil heel graag groeien! De lengte in dan wel te verstaan. En dat gaat niet zo hard of beter gezegd hij staat al ruim een jaar stil qua lengte groei. Mij is al diverse keren gevraagd door behandelaars of ik me daar zorgen over maak. Mijn antwoord is dan altijd'Nee'. Zorgen maken heeft overigens in zijn algemeenheid weinig zin.
Ik zorg wel zo goed als mogelijk voor Jesse door het eten in huis ite halen wat hij graag wil eten, door naar hem te luisteren als hij zijn verhaal kwijt wil, door hem te troosten als hij het weer eens allemaal niet ziet zitten etc.etc.

Ik meen overigens wel te snappen waarom hij niet groeit. Hij eet inmiddels al een poosje redelijk normale hoeveelheden maar is nog erg voorzichtig met bepaalde voedingsmiddelen die in zijn ogen niet zo gezond zijn. En als je alleen maar voedingsmiddelen tot je neemt die gezond zijn, moet je wel heel veel eten wil je het aantal calorien tot je nemen om te gaan groeien. Bovendien heeft hij nog regelmatig stressaanvallen met betrekking tot het eten dus zijn darmen zijn overactief waardoor de voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. Het belangrijkste is echter de stappen te zien die hij heeft gemaakt en de rest gaat vanzelf goedkomen.

Maar oh wat roept hij vaak dat hij wil groeien. Dat is toch wel zijn grootste wens. Vroeger was hij de grootste jongen van de klas en stak hij een kop boven zijn vriendjes uit. Nu is hij meestal een kop kleiner dan zijn vriendjes. En ja hij groeit echt wel maar dan op andere vlakken! Hij wordt mentaal steeds sterker en weerbaarder. Hij is wijzer op sommige gebieden dan menig volwassen mens die ik ken (en soms zelfs al wijzer dan ik!!!). Hij maakt stappen op het gebied van eten die hij een jaar geleden nog niet voor mogelijk had gehouden. Ik ben er van overtuigd dat hij ook in de lengte de groei gaat doormaken die zijn lijf voor hem al bedacht had. Het duurt alleen iets langer dan gewenst door hem.

Morgen gaan we op vakantie. Hij heeft er zin in en ik ook. Het zal een heel andere vakantie worden dan vorig jaar toen hij op zijn dieptepunt zat. Ook op dit gebied is er groei. Er zal ontspanning zijn bij de maaltijden en zijn energiepotje is gevuld genoeg om dingen te ondernemen. De fietsen gaan mee zodat we er lekker op uit kunnen gaan. Vorig jaar moest ik hem nog duwen als we een stukje gingen fietsen. Energiepotje ook gegroeid dus!! Zijn kleding van vorig jaar past nog. Hierdoor is zijn kledinggeld rekening ook gegroeid!!! Dat is dat een van de voordelen;-) ben benieuwd welke groeispurten hij deze vakantie nog meer gaat maken en bovenal supertrots op wat hij tot nu toe heeft bereikt.