Ben je in behandeling (geweest) voor een eetstoornis of ben of was je daar als ouder of naaste nauw bij betrokken? Dan heb je waarschijnlijk ideeën over hoe de behandelingen beter zouden kunnen. Nu is hét moment om die te laten horen.

We realiseren ons dat het niet voor iedereen even makkelijk is om gezamenlijk te eten en/of eetmomenten te verschuiven. Bij de avondbijeenkomsten is bij aanvang gezorgd voor een paar eenvoudige broodjes en je bent natuurlijk ook vrij om zelf wat mee te nemen. Voor de zaterdagbijeenkomst proberen we rond de lunch een zo veilig mogelijke omgeving te creëren waarin niets hoeft en we halen zelf allerlei broodjes, beleg, sla, tomaat, komkommer, fruit en verschillende dranken in huis. Als je zelf iets mee wil nemen, is dat natuurlijk ook prima.

 

-- Klik op de poster om deze te bekijken --

Uitnodiging

 

Iets voor jou om bij te zijn? Meld je dan aan via:

https://vragenlijst.dezorgvraag.nl/weetzorg

 

 

Op donderdag 21 november organiseert de NAE het NAE congres in Leiden. WEET is ook aanwezig tijdens deze dag. De titel van dit jaar, "Hoe overleef ik..... een eetstoornis?", gaat in op de complexiteit van het behandelen van mensen met een eetstoornis. Kijk voor meer informatie en hun programma op de site van de NAE.

Let op: Op dinsdag 29 oktober herhaalt Zembla om 14:35 de documentaire "Gegijzeld door Anorexia" op NPO 2 (BNN/VARA). De telefonische WEET Hulplijn is deze middag (vanaf 14:00 tot 16:30) bereikbaar met extra inzet van ervaringsdeskundige vrijwilligers en naastbetrokkenen. We bieden een luisterend oor voor de vragen of gedachten die naar aanleiding van de uitzending zou kunnen hebben.

 

Op 16 oktober 2019 is er om 20:25 uur een Zembla uitzending over eetstoornissen op NPO 2 (BNN/VARA). Na deze documentaire van Zembla, "Gegijzeld door Anorexia", heeft WEET, de landelijke patiënten- en naastenvereniging, extra capaciteit op de telefonische hulplijn.

Op die avond is de telefonische WEET Hulplijn de hele avond (vanaf 20:00 tot 23:59) bereikbaar met extra inzet van ervaringsdeskundige vrijwilligers. We bieden een luisterend oor voor de vragen of gedachten die u naar aanleiding van de uitzending zou kunnen hebben.

Dit kunnen vragen zijn als “Vermoedt u een eetstoornis bij uzelf of een naaste?” of “Wilt u het gesprek aangaan maar weet u niet hoe?”. Of wilt u graag uw eigen eetstoornis verhaal kwijt? U kunt deze vragen anoniem bespreken met een ervaringsdeskundige van onze hulplijn. De hulplijn wordt bemenst door vrijwilligers die hersteld zijn van een eetstoornis of als naastbetrokkene de impact van dichtbij hebben meegemaakt.

De WEET Hulplijn is bereikbaar via telefoonnummer:
085-1304617

(Persvragen alleen via 085-0043280)

 

U kunt ook een aparte belafspraak maken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Indien de hulplijn in gesprek is, kunt u ook een voicemail bericht achterlaten. De coördinator neemt dan binnen 3 werkdagen contact met u op voor het maken van een belafspraak.

Klik hier voor meer informatie over de de WEET hulplijn. 

 

Pers-aanvragen kunnen niet via de hulplijn gesteld worden. Daarvoor kunt u contact opnemen via 085-0043280. Dit nummer wordt bij niet opnemen telkens doorgeschakeld naar de volgende contactpersoon in lijn, waardoor het soms enige tijd kan duren voordat er opgenomen wordt.

 

 

Op 2 juni ‘19 wordt de vierde World Eating Disorders Action Day (WEDAD) georganiseerd. Op deze dag vinden over de hele wereld activiteiten plaats, georganiseerd voor en door mensen met een eetstoornis, naastbetrokkenen en professionals. De Nederlandse Academie voor Eetstoornissen organiseert in samenwerking met Socialrun de NAE Socialwalk.

De NAE Socialwalk is een bijzonder evenement waarin we samen wandelen voor het goede doel. Hierbij vragen we op een positieve manier aandacht voor eetstoornissen. De opbrengsten van deze dag komen ten goede aan projecten die gericht zijn op het betrekken van naastbetrokkenen en cliënten.

Het evenement vindt plaats in Arnhem. Iedereen is welkom; cliënten, naastbetrokkenen, behandelaren en overige geïnteresseerden.

Kijk op de NAE website voor informatie, inschrijving en deelname.

#WeDoActNow

Op 30 oktober vindt de algemene ledenvergadering van Weet plaats. Tamara Berends zal als spreker iets komen vertellen over herstel en terugvalpreventie. Meer informatie over het programma en aanmelden volgt.

Datum: Dinsdag 11 december

Locatie: Bilthoven

Tijd: 19.00-21.30 uur

Spreker: Nic Vos de Wael, MIND

Onderwerp: Wachttijden en niet meer weten waar terecht kunnen voor hulp

Wachttijden en het niet meer weten waar je terecht kunt voor hulp blijven voor mensen met een eetstoornis aanzienlijke knelpunten. Ouders zien hun kind in rap tempo achteruit gaan en kunnen haast niets ondernemen, weten ondertussen vaak niet wat ze moeten doen en zijn radeloos. Het kan niet zo zijn dat wachten dan de oplossing is. Daarnaast komt het nog regelmatig voor dat iemand na een intake wordt afgewezen mét als gevolg dat je dan weer van voor af aan kunt beginnen.

Partijen in de ggz werken al meer dan een jaar samen om wachttijden terug te dringen (zie www.wegvandewachtlijst.nl), maar echte resultaten blijven tot dusver uit. Vooral mensen met complexe problemen moeten vaak nog veel te lang wachten. Op 6 december vindt er een GGZ-overleg plaats in de Tweede Kamer; MIND zal voor die tijd de Kamerleden een duidelijke boodschap meegeven.

Nic wil de leden van Weet informeren over wat het antwoord van het Ministerie is. Daarnaast zijn de ervaringen die leden hebben ook zinvol om mee te nemen op weg naar een oplossing.

 

 

 

In samenwerking met YMCA Nederland starten Leonie en Joeri het project #Ikbenopen. Dit is een spin-off van de Britse #IAMWHOLE-campagne, een enorm succesvolle campagne aan de andere kant van de Noordzee.

Leonie en Joerie:
"Mentale gezondheid weer bespreekbaar maken in Nederland. Het klinkt zo eenvoudig en toch is het één van de zwaarste uitdagingen die we ooit zijn aangegaan. Want we vinden het in de huidige maatschappij moeilijk om te praten over onze mentale gezondheid. We missen kennis over dit thema, maar ook de tools om gesprekken hierover aan te gaan. In samenwerking met de YMCA Nederland lanceren we daarom op 10 oktober 2019 de allereerste collectieve social media challenge gericht op bewustwording en gedragsverandering. We willen Nederland opnieuw verbinden als het gaat om communicatie over mentale gezondheid. Om die reden hebben we gekozen voor een collectieve campagne waarbij iedere deelnemende partner die zich richt op mentale gezondheid kosteloos mag aansluiten bij ons collectief #IkbenOpen."

 

WEET omarmt deze campagne uiteraard van harte, want ook bij eetstoornissen is stigma een groot probleem. We zijn daarom ook aangesloten als een van de partners van Ikbenopen en worden vermeld op de website.

 

Ga naar:  https://www.ikbenopen.nu/

 

 

Beste leden,

Graag willen we jullie uitnodigen voor een extra Algemene Ledenvergadering en aansluitend een themabijeenkomst. De agendastukken ontvangt u bij aanmelding.

Locatie
Barchman Wuytierslaan 10 - Amersfoort
(Vlakbij het station)

Programma
09:30 Inloop
10:00 Start ALV
12:00 Lunch
12:30 Themabijeenkomst
14:00 Afsluiting

Agenda van de ALV
• Opening
• Vaststelling van de agenda en mededelingen
• Voorzitterschap Marloes definitief
• Naamswijziging
• Overige statutenwijzigingen
• Uitkomsten strategiedag: missie en visie
• Presentatie jaarplan en begroting 2020
• Inbreng van de leden en het ledenpanel
• Rondvraag en wat verder ter tafel komt

Themabijeenkomst
Mensen met een eetstoornis blijken woede en agressie overmatig te internaliseren. Echter, tot dusver ontbrak een gerichte en onderbouwde interventie voor deze hardnekkige problematiek. Vanuit de praktijk van psychomotorische therapie (pmt) is nu een module agressieregulatie ontwikkeld om woede en agressie te leren inzetten tegen de destructieve invloed van de eetstoornis. Hierbinnen speelt herwaardering van woede en agressie bij eetstoornissen een belangrijke rol, samen met de noodzakelijke herwaardering van het eigen lichaam, dat zoveel geweld wordt aangedaan. 

Cees Boerhout komt hier meer over vertellen. Hij promoveerde op 6 november 2017 aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift ‘Psychomotor therapy and aggression regulation in eating disorders: Evidencebased treatment and performance-based measurement’.

Aanmelden, eigen inbreng ALV, lunchwensen en vragen of opmerkingen:
- via het aanmeldformulier: klik hier
- via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- per brief: WEET; vereniging rond eetstoornissen | de Imker 14 | 5591MX Heeze

We zien u graag op 2 november!

Met vriendelijke groet,
Het bestuur van WEET; vereniging rond eetstoornissenstichtingjij

De volgende activiteiten worden in de komende periode door Stichting JIJ georganiseerd.

De startgroep
De startgroep van Stichting JIJ is voor mensen waarbij eten een (te) grote rol in hun leven speelt.
Tijdens een cyclus van 4 maanden gaan zij zelf aan de slag met hun eetprobleem onder begeleiding van 3 ervaringsdeskundigen.
Meer informatie over deze groep en de wijze van aanmelden is te vinden op onze vernieuwde website: www.stichting-jij.nl

Voorlichtingsbijeenkomst naasten
Dinsdagavond 11 september organiseert Stichting JIJ vanaf 19.30-21.00 uur een gratis voorlichtingsbijeenkomst om familieleden, partners en vrienden van mensen met een eetstoornis of eetprobleem te ondersteunen.
Meer informatie vindt u op onze vernieuwde website : www.stichting-jij.nl
Graag aanmelden vooraf via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.