Wat is een langdurige eetstoornis (LES)?

Als je al jarenlang leeft met een eetstoornis als anorexia, boulimia of binge eating disorder (BED), dan zal de stoornis je hele leven beïnvloeden en weet jij als geen ander welke klachten het met zich meebrengt. Je hebt al jaren lichamelijk klachten, voelt je al een hele tijd rottig en je sociale leven is ook helemaal beïnvloed. Hierdoor kun je het idee hebben dat je nooit zult herstellen en dat er geen verbetering mogelijk is. Maar ook voor mensen met een langdurige eetstoornis (LES) is hulp mogelijk.

Wat jij misschien ook hebt

Juist als je al jaren en jaren met je eetstoornis rondloopt kunnen de gevolgen groot zijn. Er zijn mensen die dit meer dan tien of twintig jaar met zich meedragen. Vaak zie je bij deze mensen dat er sprake is van meer dan een eetstoornis. Ze hebben daarnaast bijvoorbeeld ook een depressie ontwikkeld of een angst- en paniekstoornis. En er zijn ook mensen die verslaafd raken aan drugs of alcohol. Ook op sociaal gebied zijn de gevolgen voor deze mensen ingrijpend. Werk of een opleiding volgen is vaak niet mogelijk en ook uit schaamte voor hun eetproblemen kunnen ze in een isolement te komen.

Hoe jij misschien denkt

Als je al zoveel jaren met iets kampt is het natuurlijk ontzettend lastig om de stap naar hulp te nemen. Helemaal als je in het verleden 
negatieve ervaringen hebt gehad. Toch kun je het altijd opnieuw proberen. De hulp aan mensen met een eetstoornis verbetert en ontwikkelt continu, misschien vind je nu wel een behandeling of een specialist die bij jou past. Er is steeds meer bekend over langdurige eetstoornissen en we weten al lang dat een eetstoornis niet ‘slechts’ een puberziekte is.

Als je meer wilt weten over de laatste ontwikkelingen in de behandeling van eetstoornissen, ga dan direct naar het onderdeel Hoe overwin ik mijn eetstoornis.