Op 10 juni 2017 stond de grote kerk van Breda in het teken van verslaving. LEF Magazine organiseerde samen met de AA een dag voor verslaafden in herstel.
Herstel vier je samen, is het motto van LEF. Mensen die van een alcohol-, drugs-, medicijnen-, seks-, eet- of andere verslaving zijn hersteld en aan een nieuwe toekomst beginnen, kwamen onder die noemer bij elkaar. De bezoekers van de Dag van Herstel hebben de schaamte achter zich gelaten en proberen anderen te overtuigen die stap ook te zetten.

Cabaretvoorstelling Marjolijn van Kooten
De dag begint met een cabaretvoorstelling van Marjolein van Kooten. Marjolijn noemt het psychiatrisch cabaret, maar benadrukt dat het ook voor normale mensen is. Een op de drie mensen krijgt in zijn leven een psychische aandoening. Iedereen kent wel iemand met een burn-out, paniekaanvallen of een eetprobleem. Als je het zelf niet bent, dan dus je buurman of buurvrouw, aldus Marjolijn. Zelf heeft ze al jarenlang last van paniekaanvallen. Hoe ellendig dit ook is, er valt ook om te lachen, aldus Marjolijn. Niet altijd natuurlijk. Soms ligt ze zielig op de bank te mokken. Andere keren beoefent ze mindfullness. In haar optreden steekt ze op een grappige manier de draak met mindfullness.

Delen is helen
De dag van herstel wordt gepresenteerd door twee verslaafden in herstel, het echtpaar Kelly en Stephan Roelofs. Samen runnen zij de stichting Be-Aware, waarin zij voorlichting geven over gewoonten en verslaving. Beide zijn al enige tijd vrij van middelengebruik. Hun leven staat in het teken van preventie om anderen te behoeden voor de zuigkracht en valkuilen van verslaving.
Kelly en Stephan leiden ook 'So you think you can share'. Hierin mogen de aanwezige verslaafden in herstel kort hun ervaringen delen. En wat worden hier toch mooie en openhartige verhalen gedeeld. Dat maakt indruk. Kwetsbaarheid, openheid en kracht voeren de boventoon van So you think you can share. Delen is helen.

Zij anorexia, hij overeater
Dan is het de beurt aan redacteur Linda van Doorn van het LEF magazine. Zij houdt een interview met Isabelle Plasmeijer en Rob Siemerink. Isabelle overwon de eetstoornis anorexia en later boulimia. Haar dieptepunt was dat ze bloed moest overgeven. Dit was ook meteen haar keerpunt. Nu zijn haar gedachten, gevoelens en gedrag in harmonie. Ze heeft een stukje gezond egoïsme ontwikkeld. Dat betekent dat ze goed voor zichzelf zorgt en het zichzelf gunt om leuke dingen te mogen doen. Isabelle runt nu met veel passie haar bedrijf ISA Power.
Rob heeft ervaring met eetbuien en overeten. Op zijn dieptepunt wilde hij niet meer leven. Hij woog 210 kilo en kon zich amper nog bewegen. Onmacht, frustraties, zelfmedelijden en destructief gedrag beheerste zijn leven. In 2013 maakte een vriend van Rob duidelijk dat hij jong zou sterven als hij niet aan zijn probleem zou gaan werken. Dat was zijn keerpunt. Hij ging in behandeling en viel bijna 100 kilo af. Herstel is voor hem tweeledig: fysiek zonder pijn weer een normaal leven kunnen leiden en op psychisch gebied zichzelf realiseren dat ontwijken, zichzelf niet accepteren en vluchten niet de manieren zijn om rustig te kunnen leven. Zelfzorg is voor Rob keuzes maken voor zichzelf en niet altijd een ander willen behagen, maar ook respect hebben voor zijn lichaam en geest en liefde voor zichzelf hebben. Rob heeft de positiviteit in zichzelf hervonden en motiveert nu als spreker en adviseur vooral mannen met morbide zwaarlijvigheid en eetstoornissen. Een win-win situatie.

Paneldiscussie
'Is verslaving een ziekte?' Die vraag vormt een rode draad door de dag van herstel. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, zo luidt het antwoord van het interactieve panel met nationale en internationale deskundigen. De panelleden zijn: Wim van de Brink, emeritus hoogleraar verslavingszorg, Geert Dom, psychiater en hoogleraar verslavingszorg (België), Anne Marsman, ervaringsdeskundige en hoofdredacteur PsychoseNet en Marcel van Nattem, voorzitter cliëntenraad IrisZorg. Jolanda Bastiaans, hoofdredacteur en oprichter van LEF en organisator van de dag van herstel, leidt de paneldiscussie. Wim van de Broek geeft aan dat het in het belang van de verslaafde is om verslaving wel een ziekte te noemen. Dit om behandeling door de zorgverzekeraar vergoed te krijgen. Het woord 'verslaving' is stigmatiserend, daarover is het merendeel van het publiek het eens. Samen met het panel komen de verslaafden in herstel tot de conclusie dat er meer gedaan moet worden om het stigma te verminderen.

Marije Vink; dochter van een verslaafde moeder
Indrukwekkend is ook het verhaal van Marije Vink. Haar moeder kon er niet voor haar zijn omdat ze alcoholverslaafd was. Ze heeft haar moeder op veel momenten in haar leven gemist. De impact op haar relatie met haar moeder was dat ze geen vertrouwen meer in haar had. Voor Marije was het een moeder die alleen nog maar sliep en op de bank lag, maar ze begreep als jong meisje niet waarom. Marije was bezig met het beschermen van haar broertje en continu aan het analyseren hoe anderen naar haar moeder keken. Ze heeft voor haar moeder op 15-jarige leeftijd hulp gezocht omdat de situatie niet langer houdbaar was. Er moest iets veranderen. Marije kon in deze situatie niet meer verder leven. Voor kinderen van ouders met een verslaving heeft ze de volgende boodschap: "Praat er met iemand over, je kunt er niet alleen mee blijven zitten. Als kind van een ouder met een verslaving kan je je problemen niet alleen oplossen."

Diversiteit
Verder is er veel diversiteit in het programma. Ralf Mohren leest voor uit eigen werk. Andre van den Boogaart, singer-songwriter, zingt een prachtig stuk, en in de pauze is een lunch met een grote informatiemarkt. De dag wordt afgesloten met amusement. Erik Jan Harmens leest, onder begeleiding van een saxofoon voor uit eigen werk. Een fragment uit de film Slaaf wordt getoond. De Zweedse motorclub Association of Recovering Motorcyclists (ARM) vertelt over hoe zij met hun herstel omgaan, er is gelegenheid om na te praten en de dag wordt heel bijzonder afgesloten met een Countdown, ondersteund door knallende intermezzo's van Maisquenada brassband. Een geslaagde eerste dag van herstel!

Tekst: Esther van Neerven, coach bij mijnkindisverslaafd.nl