GRIP

Recensie door Marieke Holtjer en Wemmie Wolf

Afgelopen zaterdagavond 21 februari was WEET aanwezig bij de première van GRIP, een voorstelling over anorexia. Het script van de voorstelling is geschreven door Harriët van den Heuvel, ervaringsdeskundige en één van de spelers van het theaterstuk. De cast bestaat uit drie speelsters die verschillende rollen spelen en één speler speelt de rol van bouffon, een oude theatertraditie, dit personage speelt de rol van nar, hij roept walging, fascinatie en verontwaardiging op. De cynische, spottende rol kan tegelijkertijd weer hilarisch of grappig zijn. Deze rol in GRIP vertegenwoordigt de anorexia. GRIP is een montagevoorstelling, dat wil zeggen dat de spelers in en uit de rollen stappen. De sfeer wordt goed neergezet door het spel van de basgitarist. De regie is in handen van Marianne Vesseur.

Welke scènes komen zoal voor het voetlicht? Onmiskenbaar krijg je als toeschouwer een kijkje in het hoofd van iemand die enorm met anorexia worstelt. Zo is er een omschrijving van de glazen wand  tussen de anorexia patiënt en de rest van de wereld. De thuissituatie, de contacten met de hulpverlening, het leven in de eetkliniek maar ook de harde werkelijkheid van een afkeurende maatschappij en de gevolgen van pestgedrag. Daarnaast is er ook veel uitleg over wat de kenmerken en gevolgen zijn.

De voorstelling is dan weer hard, zwart en confronterend. Maar het is ook een theaterstuk wat ontroert en veel herkenning oplevert. Als toeschouwer zul je ongetwijfeld geraakt worden omdat er veel herkenbare scènes in zitten en de voorstelling zal bijdragen aan erkenning omdat anorexia een zeer ernstige psychiatrische ziekte is die niet altijd te maken heeft met aandacht trekken, een uit de hand gelopen lijnpoging of welk vooroordeel dan ook.

Heb je te maken met anorexia, persoonlijk of als professional? Ga kijken! De voorstelling is uitermate geschikt binnen de geestelijke gezondheidszorg, op scholen of voor huisartsen. Heftig, confronterend maar het biedt zeker stof tot nadenken.

GRIP IS EEN THEATERVOORSTELLING OVER STORM IN JE HOOFD
OVER ETEN 
OVER HONGER
OVER ONMACHT 
OVER DE WORSTELING OM WEER GRIP OP JE LEVEN TE KRIJGEN

SPEL Harriët van den Heuvel, Hilde Tuijt, Leonie Zondag    
Rients Hofstra, Hans Vesseur 
TEKST & TEKENINGEN Harriët van den Heuvel
REGIE Marian Vesseur

MET DANK AAN 
Diane Nijweide