Boekrecensie

Renilde Barczuk – Vetstrijd. Het pittige gevecht tegen eetbuienstoornis en overgewicht.

Door Lobke Dijkhuizen

Het persoonlijke verhaal van Renilde over eetbuienstoornis, waarin ze helder verwoordt wat voor impact een eetstoornis op je leven kan hebben.

Het boek begint met een algemene uitleg over eetbuienstoornis en de gevolgen daarvan. Daarna vertelt Renilde haar eigen verhaal en het boek eindigt met ‘wat niet iedereen weet, maar ieder mens eigenlijk zou moeten weten.’ Hierin vertelt ze over frustraties die je tegenkomt als eten niet vanzelfsprekend is, van supermarktbezoeken tot kleding kopen en traktaties op een feestje. Het hoofdstuk over supermarkten heet ‘survival in de supermarkt’ Ik herken hoe lastig het kan zijn om boodschappen te doen als eten een moeilijk thema is. Renilde vertelt hoe zij hiermee om is gegaan en geeft tips. Er is ook een hoofdstuk gewijd aan chronische eetstoornissen en hoe je hiermee om kunt gaan.

Aan het einde van ieder hoofdstuk staat een korte samenvatting en een aantal handige tips. Zo vertelt ze hoe zij omgaat met spanningen, wat haar helpt als ze kleding koopt, hoe ze vertelt over haar eetstoornis aan anderen. Hierbij benadrukt ze dat dit haar manier was en dat jouw manier best anders kan en mag zijn. Ieder heeft zijn eigen proces.

Renilde vertelt over het proces wat ze heeft doorgemaakt op weg naar herstel. Ze staat stil bij momenten van tegenslag en teleurstelling, maar beschrijft ook telkens dat ze weer opstaat.

Ze erkent hoe moeilijk het is en hoe boos en verdrietig het je kan maken, maar benadrukt vooral dat er zoveel meer is dan een eetstoornis.

Hoewel ik zelf geen eetbuien heb gehad, herken ik wel veel aspecten van mijn eigen eetstoornis. Vooral de schaamte en eenzaamheid die beschreven worden, roepen herkenning bij mij op.

Ik vind het sterk dat ze benadrukt dit haar verhaal is en dat het voor iedereen anders is. Ieder heeft zijn eigen gevecht. En het hoeft echt niet allemaal perfect. Het gaat over leren accepteren, kleine stapjes vooruit, soms helaas een stapje achteruit, maar telkens weer opstaan en verder. Hoe moeilijk het ook is om te leven met een eetstoornis, dit boek heeft als boodschap dat je de moeite waard bent en dat de strijd niet gestreden is. Er is altijd weer een nieuwe dag die nieuwe kansen biedt. Het is een hart onder riem voor iedereen die het moeilijk heeft met eten en het gevoel heeft hierin alleen te staan.

Vooral mensen met een eetbuienstoornis, maar ook mensen met andere eetstoornissen kunnen met dit boek aan de slag. Het zal ook verhelderend werken voor mensen in de directe omgeving van iemand met een eetstoornis.