Disbalans. Daar draait het volgens de Amerikaanse psychotherapeute Julie Simon om. Ze heeft haar boek opgedeeld in drie kernen: emotionele, fysieke en spirituele disbalans. In ruim 350 pagina's legt ze je uit welke factoren er een rol kunnen spelen in het ontstaan van een eetbuienstoornis en vooral ook hoe je ermee kunt leren omgaan.
De drie delen van het boek heten 'leren voor jezelf te zorgen', 'optimaliseer je biochemie' en 'je spirituele reserves aanvullen'.

Kort gezegd legt dit boek je uit hoe je voor jezelf kan zorgen op fysiek, emotioneel en spiritueel gebied. Het gaat er vanuit dat je in je jeugd een gemis hebt ervaren op een van deze drie gebieden en legt uit hoe je dit op volwassen leeftijd kunt herstellen.
Alhoewel ik persoonlijk een beetje kriebelig word van het zoeken naar oorzaken in mijn jeugd, moet ik toegeven dat ik lange tijd bang ben geweest om te leven. Ik was bang het leven niet aan te kunnen, bang om niet te weten hoe je moet leven. En in dat opzicht is dit boek enorm handig om te lezen. Plat gezegd wordt namelijk precies uitgelegd hoe dat nou moet, leven.

Ongeacht de oorzaak en aard van je eetstoornis is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Niet alleen symptoombestrijding, maar vooral sterk genoeg zijn om het gevecht telkens weer aan te gaan is van belang. Vooral het deel over fysieke balans sprak mij aan, omdat het zo concreet is. Er wordt uitleg gegeven over het belang van balans in je bewegings- en slaappatroon en wat volwaardige voeding inhoudt. Ook legt de schrijfster uit hoe je hongersignalen goed leert interpreteren. Niet zozeer nieuwe informatie voor me, wel fijn om te lezen omdat het zo overzichtelijk gepresenteerd wordt. De schrijfster moedigt je aan om mild te zijn voor jezelf en te streven naar goed genoeg, iets waar ik veel van kan leren.

Ook het uitdagen van irrationele gedachten komt aan bod, samen met dankbaarheid oefenen en op zoek gaan naar zin en betekenis in je leven. Kortom: hier wordt aan het totaalplaatje gewerkt. Er wordt niet gefocust op eten, maar op alles wat daarmee kan samenhangen.