Anorexia en boulimia bij jongeren – Dr Dee Dawson

Een informatief sterk boek geschreven door de directeur van Rhodes Farm, een Londense kliniek voor kinderen met ernstige eetstoornissen.
Het boek is geschreven voor ouders die nieuw zijn in de strijd tegen anorexia en boulimia en bevat alle essentiële informatie. Wat zijn de symptomen, waar vind je hulp, welke behandelingen zijn er, hoe kun je thuis het eten aanpakken om opname te voorkomen, hoe daag je negatieve gedachtes bij je kind uit?

De schrijfster van dit boek gaat er vanuit dat ouders een belangrijke rol kunnen spelen bij de behandeling van eetstoornissen. Ze wil graag steun en informatie bieden aan ouders om ze in staat te stellen hun kinderen zo goed mogelijk te helpen.

Het boek is ongeveer 135 pagina's dik en bestaat uit zes hoofdstukken: wat is een eetstoornis, de symptomen, wat als u vermoedt dat uw kind een eetstoornis heeft, de ziekte begrijpen, wat kunt u verwachten van een gespecialiseerde kliniek en leven met een kind met anorexia.
In de bijlage zitten gewichtstabellen waarin je kan terugvinden wat een gezond gewicht is voor een meisje/jongen van een bepaalde leeftijd bij een bepaalde lengte.
Het voorwoord is geschreven door een ex-cliënt die veel baat heeft gehad bij de aanpak van Rhodes Farm en ook in de rest van het boek lees je veel ervaringsverhalen.

Samengevat is dit een helder, beknopt boek met alles wat je als ouder echt moeten weten als je kind een eetstoornis heeft. Toch zou ik dit boek vooral ook willen aanraden aan iedereen die (nog) niet direct geconfronteerd is met een eetstoornis. 

Bij mij is de diagnose anorexia heel laat gesteld, toen ik al heel ver in mijn ziekte zat. Mijn moeder en ik, en onze huisarts, hadden geen enkel vermoeden van wat er aan de hand was. Hadden we dit boek toen gelezen, dan hadden we gezien dat ik ieder beschreven kenmerk van anorexia vertoonde. Ik ben hierin geen uitzondering en kennis van eetstoornissen kan een boel leed voorkomen. Lees daarom eerst dit boek zelf, en laat het daarna 'per ongeluk' slingeren op de koffietafel, in de trein, op je werk, waar dan ook, zodat meer mensen op de hoogte zijn. Samen staan we sterker.

anorexiaenboulimiabijjongeren