Joanna Kortink – uit de ban van eetbuien

Dit zelfhulpboek is geschreven door een vrouw die zelf boulimia heeft gehad en nu psychotherapeut is. Ze heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen met eetproblemen. Het boek bestaat uit ongeveer 200 pagina's en is opgedeeld in drie delen: de wens om op reis te gaan, op reis en thuiskomen. De hoofdstukken heten achtereenvolgend kijk op dwangmatig eetgedrag, anders eten begint met anders denken, meer energie, de verschillende dimensies van voeding, een andere kijk op je lichaam, schoon schip maken en voluit leven.

uitdebanvaneetbuien

Opvallend is de wat spirituelere insteek dan ik van zelfhulpboeken gewend ben. Voor sommige mensen zal dit heel prettig lezen. Ik had er zelf wat moeite mee toen ik begon met lezen, maar kon me er al snel overheen zetten. Om het concreet te maken zal ik een voorbeeldje geven: in hoofdstuk 4, de verschillende dimensies, gaat het over waar we diep vanbinnen naar hongeren. Hoofdstuk 7 gaat over voluit leven en heeft het over thuiskomen bij jezelf.
Als je net als ik moeite hebt met stilstaan bij je gevoel zal dit misschien lastig voor je zijn. Ik hou van zakelijk taalgebruik en kort maar krachtig geschreven boeken, daar valt dit niet echt onder. Toch wil ik je aanraden om het te proberen.

Waarom?
Ten eerste omdat het in contact komen met jezelf veel mensen juist wel trekt, en het lezen van een boek een hele laagdrempelige manier is om hiertoe te komen. Ten tweede omdat het elkaar niet uitsluit. Er staan veel handige tips in dit boek, handig op een rijtje gezet in de tekst. Zo staan er tips in voor meer energie, tips voor bij lichaamsbeweging en tips voor het afbouwen van braken en gebruik van laxeermiddelen, tips om te ontspannen en tips voor een goede nachtrust.
Verder bevat het boek veel oefeningen, bijvoorbeeld een brief schrijven aan je eetstoornis, realistisch denken, openstaan voor anderen, buikmassage, gedachten uitdagen en wat spirituelere oefeningen als jezelf omarmen, visualisatie-oefeningen en jezelf vergeven. Probeer ze uit, zou ik zeggen, en doe er je voordeel mee.

Mooi aan dit boek vind ik de holistische aanpak. Het legt uit hoe dwangmatig eetgedrag eruit kan zien en welke invloed het kan hebben, maar kijkt naar alle levensgebieden en hoe je jezelf in het geheel sterker kunt maken om met tegenslagen om te gaan. Het steekt met name in op goed voor jezelf zorgen, zelfbeeld en lichaamsbeleving. Vergelijkend met zwaardvechten zouden de meeste boeken ingaan op het gevecht zelf, en dit boek zoomt dan meer in op de gevechtsuitrusting en voorbereiding. Zeker de moeite waard om eens te lezen.

joanna-kortink-150x150

In memoriam
Joanna Kortink is in 2014 overleden. Haar werk wordt voortgezet door Artiva. Op de website van Artiva, www.emotie-eten.nl, vind je geluidsfragmenten van de oefeningen uit de boeken van Joanna Kortink, verschillende tests en informatie over de andere boeken die zij geschreven heeft.