Autisme en eetproblemen – Thomas Fondelli

Dit is een informatief boek over de eetproblemen die zich voordoen bij autisme.  Het is een dun boekje, 120 bladzijdes. Het gaat niet expliciet over eetstoornissen, maar over concrete problemen rondom het tot je nemen van voeding. De overeenkomst tussen autisme en eetstoornissen, ligt wat mij betreft in de dwangmatigheid. Regels rondom voeding, specifieke voedingsmiddelen wel of juist niet eten, rituelen rondom voeding, allemaal dingen die ik terugzie in eetstoornissen.

In dit boek wordt inzichtelijk gemaakt hoeveel er bij eten komt kijken. Wat voor veel mensen vanzelfsprekend is, is voor andere mensen ontzettend ingewikkeld. Er wordt ingegaan op de invloed van de situatie waarin gegeten wordt en het voedsel wat gegeten wordt, en de alternatieven die je (bijvoorbeeld als ouder van een kind met eetproblemen) kunt uitproberen om het eten makkelijker te maken.

De eerste helft van het boek biedt een theoretisch denkkader, de tweede helft bestaat uit een scala aan tips.

Het meest leerzame van ‘autisme en eetproblemen’ vind ik de uiteenzetting van wat er allemaal komt kijken bij eten. Ik word er al moe van als ik het lees! Om iemand (opnieuw) te leren eten, is het belangrijk om te weten hoeveel moeite dat kan kosten en wat het lastig kan maken. Zoveel aspecten die een rol spelen! Natuurlijk is het dan geen oplossing om te zeggen ‘gewoon opeten’. Na het lezen van dit boek snapt iedereen dat denk ik.

Oftewel: inzichtgevend, ook wat betreft eetstoornissen omdat duidelijk wordt hoe complex eetproblemen kunnen zijn. Sommige tips zijn vooral relevant voor autisme, maar ik wil je aanraden om het boek te lezen en er je voordeel mee te doen. Ik vind het vooral een aanrader voor ouders van kinderen met eetproblemen omdat het geschreven is voor ouders, met tips die vooral gericht zijn op de verzorging van kinderen. Ook voor mensen met een eetstoornis zelf kan dit boek handig zijn, omdat de tips je laten nadenken over wat je zou kunnen helpen om makkelijker met eten om te gaan.