Arina Bakker – Wat een eetstoornis met je doet

Wat een fijn boek! Het gaat over allerlei eetstoornissen: zowel anorexia als boulimia en binge eating disorder, wat een volledig beeld geeft. Ervaringsverhalen worden gecombineerd met theorie waardoor het heel begrijpelijk wordt.

Het boek, een kleine 200 pagina’s dik, begint met een algemene uiteenzetting van wat eten voor ons betekent. Je kan er namelijk niet onderuit: eten hoort bij het leven, het is iedere dag van belang. Daarna wordt uiteengezet wat voor rol voeding heeft gespeeld door de eeuwen heen, wat een nog bredere kijk geeft.

Hierna volgen de interviews met verschillende personen. Zowel de aard van de eetproblemen als de levensfase van de personen verschillen, wat ik heel fijn vind omdat daarmee een grote groep mensen wordt aangesproken. Veel meer mensen zullen zich hierin herkennen omdat de verhalen zo divers zijn!

Het theoretische gedeelte van het boek is uiteengezet in negen hoofdstukken: kenmerken van een eetstoornis, het puberende lichaam, risicofactoren, het hongerige brein, wat een eetstoornis met je doet, overleven met een eetstoornis, een eetstoornis en de omgeving, motivatie en moed om te veranderen en behandelmogelijkheden.

Het boek doet zijn titel eer aan: het beschrijft hoe een eetstoornis voelt. Wat betekent eten en gewicht voor iemand met eetproblemen? Hoe leef je met een eetstoornis, hoe ga je daarmee om? Wat kan de omgeving betekenen, wat is van belang in behandeling?

Een algemene uiteenzetting met extra aandacht voor emotionele aspecten, wat ik erg fijn vind. Het maakt begrijpelijk hoe zwaar het is om hiermee te leven en hoeveel energie het kan kosten.

Het is niet alleen kommer en kwel: dit boek zit bomvol met tips en beschrijft vooral de mogelijkheden om te herstellen, vooruit te gaan, weer te gaan genieten van het leven!

Ik zou dit boek vooral willen aanraden aan mensen die nog niet zoveel weten van eetstoornissen, die hier misschien nog niet zo lang mee te maken hebben, omdat het zoveel informatie biedt en inzicht biedt. In een paar uur lezen ben je enorm veel wijzer geworden!