Heb ik een Eetbuienstoornis / Binge Eating Disorder?

Eetbuienstoornis wordt meestal aangeduid met de Engelse naam Binge Eating Disorder (BED), of soms met 'Compulsive Overeating', dwangmatig eten. Het verschil tussen deze twee is dat er bij BED sprake is van (vr)eetbuien, waarbij snel zeer grote hoeveelheden worden gegeten, terwijl bij Compulsive Overeating er sprake is van een meer gelijkmatige spreiding over de dag. Deze eetstoornissen lijken in veel opzichten op anorexia en boulimia. De lichamelijke effecten kunnen verschillen, maar de sociale en psychische aspecten tonen veel overeenkomsten. BED kan leiden tot gebrek aan essentiële stoffen (zoals vitamines, mineralen), en het uit balans raken van je natrium/kalium huishouding. Dit kan gevaarlijk zijn.
BED is veel meer dan alleen soms een frustratie "wegeten". Het kan je hele leven gaan overheersen, en dan wordt het tijd om er iets aan te doen, en steun en hulp te zoeken voor je probleem. Als je een eetbuienstoornis hebt, zul je jezelf in veel van de onderstaande punten herkennen. Als je hieronder veel kan aanvinken, en zeker wanneer lichamelijke klachten hebt, is het belangrijk dat je hulp zoekt. Maar ook als je die niet hebt, is het verstandig in te grijpen. Het is altijd verstandig om er met iemand over te praten. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe sneller je er van af bent.

Ik wil graag slank worden en maak dagelijks voornemens over wat ik mag eten van mezelf
Ik onderscheid 'goed' voedsel en 'slecht' voedsel, en probeert 'slecht' (calorierijk) voedsel te vermijden
Ik weeg mezelf vaak, meestal wel een paar keer per dag
Mijn stemming wordt grotendeels bepaald door wat ik weeg en wat ik eet
Wanneer ik me rot voel of wanneer ik voor mijn gevoel toch al 'te veel' heb gegeten, krijg ik een eetbui, waarin ik heel veel, vaak juist 'slecht' voedsel naar binnen werk
Ik probeer niet door 'compenserend gedrag' mijn eetbuien teniet te doen (ik probeer dus niet over te geven, overmatig te sporten en wil geen laxeermiddelen gebruiken)
Ik schaam me voor mijn eetgedrag en voel me een slappeling, maar kan er toch niet mee stoppen, hoe ik het ook probeer
Ik houd mijn eetproblemen voor de buitenwereld verborgen, en eet in gezelschap daarom vaak zo gewoon mogelijk
Ik bezoek, om onopvallend aan eten te komen, vaak verschillende winkels, en geef daarbij soms veel geld uit
Ik heb lichamelijke verschijnselen, zoals vermoeidheid, lusteloosheid, slapeloosheid, hoge bloeddruk, vochtophoping in mijn benen

Bereken nu je BMI index. BMI staat voor Body Mass Index en is een maat voor je gewicht, gegeven je lengte.

Je lengte (in centimeter (Minimaal 130)):

Je gewicht (in kilogram (Minimaal 25)):

Wanneer je de vakjes die van toepassing zijn aanvinkt krijg je afhankelijk daarvan en je BMI een antwoord op je vraag heb ik BED?

Wat is je voornaam: