Amsterdam 4 februari 2016. Het schoonheidsideaal, slank, dun en mooi laat in de maakbare westerse maatschappij helaas steeds vaker diepe sporen achter. Veel vrouwen zijn gefocust op extreem lijnen, veel sporten of laten zelfs levensgevaarlijke operaties uitvoeren, zoals te zien was in de uitzending van Taboe-Beauty van RTL5. Feit is dat in westerse landen de fashionindustrie en de media nog altijd bepalend zijn voor het schoonheidsideaal. Wat Stichting Human Concern betreft is meer maatschappelijke en politieke aandacht voor dit onderwerp gewenst.

Carmen Netten – oprichter en directeur van Stichting Human Concern – Centrum voor eetstoornissen pleit daarom voor regulering. "Een eetstoornis is een ernstige, psychische aandoening. Aan geen enkele andere psychische ziekte overlijden zoveel mensen: zo'n 10%. Het is een misvatting dat je een eetstoornis ontwikkelt door het kijken naar magere modellen, maar het kan wel een belangrijke trigger zijn voor jonge vrouwen met een laag zelfbeeld. Ik zou meer politieke aandacht voor dit onderwerp toejuichen: voor het modebeeld, de maakbare mens, de graatmagere modellen en het gefotoshopte model door wie het beeld ontstaat dat perfectie de nieuwe realiteit is en je alles kunt manipuleren." In de Taboe-uitzending kwam ook het inmiddels aan anorexia overleden Frans model Isabelle Caro uitgebreid aan het woord. Zij heeft meegewerkt aan "No.Anorexia", een campagne van No.l.ita, waarmee zij een statement maakte tegen de fashionindustrie.

Ook Nederlandse meisjes tussen de 16 en 22 jaar zijn steeds bewuster bezig met zoeken naar de perfectie. 40 procent geeft aan zich schuldig te voelen over hun eetgedrag. Dit bleek uit onderzoek dat Sticahting Human Concern onder 500 meisjes uitgevoerde. Bijna een kwart (24%) van de ondervraagden is ook daadwerkelijk ontevreden over hun gewicht. Niet alleen gewicht speelt voor deze leeftijdsgroep een grote rol, voeding in het algemeen wordt als belangrijk ervaren. Meer dan één derde (38%) geeft aan zich zorgen te maken als ze aan het einde van de dag niet voldoende of gevarieerde waardevolle voedingsstoffen hebben binnengekregen. Deze aspecten kunnen een grote invloed op het ontwikkelen van een eventuele eetstoornis hebben.

Over Stichting Human Concern
Stichting Human Concern – Centrum voor eetstoornissen, is een gespecialiseerde GGZ–instelling, die er continu naar streeft om de beste behandeling voor alle eetstoornissen te bieden op zes vestigingen met negentig medewerkers. Human Concern werkt met Ervaringsprofessionals®. Dit zijn GGZ-professionals, die tevens ervaringsdeskundig (genezen van een eetstoornis) zijn. Het beste uit twee werelden. Naast het professioneel inzetten van ervaringsdeskundigheid behandelt Human Concern eetstoornissen vanuit een eigen visie. Deze visie is ontstaan vanuit de eetstoornis zelf en is gericht op duurzaam herstel.