Het Franse parlement nam in juni een wetsvoorstel aan voor een verbod op superdunne modellen. Modellen met een BMI van lager dan 18 worden daardoor niet meer aangenomen bij Franse modehuizen. EenVandaag heeft samen met tijdschrift VIVA onderzoek gedaan naar het draagvlak voor net zo'n wetsvoorstel in Nederland. Ongeveer 20.000 mensen zijn ondervraagd, en met resultaat: het CDA wil afspraken over het gebruik van dunne modellen. Kamerlid Bruins Slot van het CDA wil dat staatssecretaris van Rijn een convenant sluit met de mode-industrie. 

In het onderzoek wat EenVandaag uitvoerde zijn onder andere twee foto's voorgelegd aan de respondenten: een foto met een mager model en een foto met een iets voller model. In alle gevallen werd door de meerderheid, mannen en vrouwen, het magerste model afgewezen voor catwalks en magazines. Als je de foto's wil bekijken, klik dan onderaan dit artikel op de link naar de bron.

In het Franse wetsvoorstel wordt gesteld dat extreem dunne modellen een negatief voorbeeld voor jonge meiden vormen. EenVandaag ondervroeg ook 1500 jongeren, waarvan bijna de helft van de meiden aangaf dat superdunne modellen inderdaad een negatief effect hebben gehad op hun zelfbeeld. Meer dan de helft van de ondervraagde meiden gaf aan onzeker te zijn over hun lichaam. Als je ze vraagt op welk model ze het liefst zouden willen lijken, kiest 37% het dunste model (een model met een ongezond laag gewicht). Een kwart van de jongeren tussen de 12 en 16 jaar zegt dat de superdunne modellen een realistisch beeld geven van hoe je eruit zou moeten zien als vrouw.

Bron: EenVandaag, 17 augustus 2015. klik hier voor het artikel (ook voor preciezere cijfers en onderzoeksmethode)