PRO ANA SITES : TOLEREREN OF VERBIEDEN?
Stel dat er sites zouden zijn die alcoholvergiftiging , drugsverslaving, kettingroken ,of pesten aanmoedigen, zouden we die dan tolereren of verbieden? En wat te doen met pro-Ana sites?

Pro Ana sites laten foto's zien van extreem dunne anorexia patiënten en geven tips om steeds minder te eten en zoveel mogelijk af te vallen. Ze promoten zeer ongezond eetgedrag en een extreem laag gewicht. Bovendien adviseren pro Ana sites om geen hulp te zoeken, maar het eetgedrag en het gewicht zoveel mogelijk voor ouders, docenten en huisartsen verborgen te houden.

Pro-Ana sites vormen een groot risico voor de gezondheid van jonge vrouwen en mannen die weinig zelfvertrouwen hebben en daardoor sterk beïnvloedbaar zijn. Het aanmoedigen van extreem ongezond gedrag valt op geen enkele manier te verdedigen. Pro Anasites dragen bij aan het ontwikkelen en in stand houden van een eetstoornis met ernstige lichamelijke, psychische en sociale gevolgen. Vanwege de extreme uithongering ontwikkelen mensen met anorexia een tunnelvisie met waandenkbeelden over eten en gewicht. Sommige behandelaars spreken van hersenspoeling.

Anorexia nervosa is moeilijk herstelbaar en duurt gemiddeld is 5 tot 7 jaar en soms langer dan 10 jaar. Er is sprake van verlies van belangrijke ontwikkelingsjaren in een periode waarin leeftijdgenoten een opleiding volgen, een studie beginnen, een baan krijgen en belangrijke sociale contacten ontwikkelen. Anorexia nervosa is een ernstige psychiatrische stoornis met de meeste dodelijke gevolgen. De kans op volledig herstel is minder dan 50% en alleen mogelijk na langdurige behandeling. Bij 30% is sprake van verbetering , terwijl 20% levenslang een eetstoornis houdt, waarvan 5% overlijdt. Dit lijken me redenen genoeg om het voorbeeld van de Franse regering g te volgen en pro Ana sites te verbieden. We staan toch ook geen sites toe die alcoholvergiftiging, drugsmisbruik, of kettingroken aanmoedigen?

Drogredenering
Sommige behandelaars denken dat het geen zin heeft om pro Ana sites te verbieden omdat mensen met anorexia nervosa elders wel foto's van extreem magere meisjes zullen zoeken en tips vinden om meer af te vallen. Dit argument is echter een drogredenering. Dat het soms moeilijk is om mensen op te sporen die foto's van uitgemergelde meisjes en vrouwen plaatsen op pro Ana sites op te sporen is geen excuus om duidelijk te maken dat het aanzetten tot ongezond gedrag onacceptabel is en verboden moet worden. We tolereren toch ook geen diefstal omdat lang niet alle daders gepakt worden? Diefstal is verboden ook al zullen er mensen blijven die stelen .
Een ander argument dat gebruikt wordt door mensen die pro Ana sites niet willen verbieden is dat het niet wenselijk is om anorexia patiënten die foto's van hun vermagerde lichaam doorsturen naar een pro Ana site te straffen. Maar dat is evenmin een argument om sites te blokkeren die ongezond gedrag aanmoedigen. Als mensen ongezond gedrag promoten dan is niet een boete of straffen de meest adequate reactie, maar het aanbieden van hulp en behandeling. Dat kan door ze te verwijzen naar sites waar ze adequate hulp kunnen krijgen zoals : www.Proud2Bme, www.nae.nl; www.Weet.info; www.Anorexiajongens.nl . Daar kunnen ze goede adviezen krijgen van ervaringsdeskundigen en professionele hulpverleners. Goede behandeling kan ertoe bijdragen dat ze lichamelijk, psychisch en sociaal kunnen herstellen van een ernstige eetstoornis en weer lichamelijk en geestelijk gezond kunnen functioneren.
Het is daarom hoog tijd om pro-Ana sites te verbieden en ik hoop dan ook dat de Nederlandse regering het Franse voorbeeld gaat volgen.

Dr. Greta Noordenbos
Klinische Psychologie
Universiteit Leiden
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Referenties

Noordenbos, G, Oldenhave, A., Terpstra N, & Muschter, J. (2000). Kenmerken en behandelingsgeschiedenis van patiënten met een chronische eetstoornis. Tijdschrift voor Psychiatrie, 3, 145-487.

Noordenbos, G. (2007) Een eetstoornis overwinnen, Kan dat? De nieuwste antwoorden op vragen over kenmerken, achtergronden, behandeling en herstel. De Tijdstroom, Utrecht.

Noordenbos, G. (2007) Gids voor herstel van een eetstoornissen. De Tijdstroom, Utrecht.