Op zaterdag 30 september vindt in Amersfoort de eerste MIND Familiedag 'Naasten in kracht' plaats. Deze dag wordt georganiseerd door een aantal organisaties die verbonden zijn aan MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid. Met een veelzijdig programma is er tijdens deze dag, die speciaal bedoeld is voor familie en naasten, volop ruimte voor ontmoeting en het uitwisselen van informatie en ervaringen.

Datum en tijd: Zaterdag 30 september van 10 tot 17 uur
Locatie: Corderius College, Lambert Heijnricsstraat 23, 3817 Amersfoort
Kosten: € 30,00 inclusief lunch, borrel en korting op boeken
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie over het programma van deze dag en een link naar het aanmeldformulier vindt u hier.

Voorlichtingsbijeenkomst voor naasten van mensen met eetprobleem

Rotterdam Kralingen – Om familieleden, partners en vrienden van mensen met een eetstoornis of eetprobleem te ondersteunen, organiseert Stichting JIJ op 19 september 2017 van 19.30 uur tot circa 21.15 uur een gratis voorlichtingsbijeenkomst.

Stichting JIJ is een vrijwilligersorganisatie die advies, voorlichting en ondersteuning geeft aan mensen met een eetprobleem of eetstoornis en hun naasten. Op 19 september organiseert de stichting een voorlichtingsbijeenkomst voor naasten. Ouders, broers of zussen, partners, vrienden of andere betrokkenen kunnen met al hun vragen naar deze gratis bijeenkomst komen. De bijeenkomst wordt geleid door ervaringsdeskundige vrijwilligers die zelf ervaring met een eetprobleem of eetstoornis hebben of ervaring hebben met iemand in hun naaste omgeving die met een eetprobleem of eetstoornis te kampen heeft (gehad).

Met de voorlichtingsbijeenkomst wil de Stichting JIJ naasten handvatten bieden om beter om te gaan met eetproblematiek in hun familie- of vriendenkring. Eetproblematiek leidt vaak tot sterke gevoelens van onmacht die bij de naasten veel stress en spanning veroorzaken.

Aanmelding voor de bijeenkomst is noodzakelijk ivm beperkt aantal plaatsen en kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

stichtingjij

Ouderavond Eetstoornissen
omgeving Eindhoven

Je hebt een kind met een eetstoornis en wilt graag praten met lotgenoten. Om verhalen
uit te wisselen of van elkaar te leren. Maar vooral om te praten met mensen die je
begrijpen, die jouw gevoel herkennen.

Kom dan naar de ouderavond vlakbij Nuenen
De volgende avonden staan gepland op woensdag 12 april, 10 mei, 7 juni en 5 juli 2017

Vaste groep
Je maakt deel uit van een vaste groep. Per bijeenkomst kan de samenstelling van de groep iets anders zijn. De een kan een keer een avond niet, of switcht naar een andere groep. Een ander wil juist aansluiten. Maar de basis van de groep blijft ongeveer gelijk. Zo leer je elkaar beter kennen en kun je elkaar tot steun zijn.

Inhoud
De avond bevat globaal de volgende onderdelen:
19.30 uur Welkom
19.35 uur Introductie: voor wie nieuw is
20.00 uur Uitwisselen ervaringen of thema-avond
22.00 uur Afsluiting

Introductieronde.
Je stelt jezelf kort voor. Vertelt over je zoon of dochter die een eetstoornis heeft. En over jezelf. Hoe het met jou gaat. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om op de hulp in te gaan.

Uitwisselen ervaringen
Je brengt in wat je met de andere ouders wilt delen. Of waarover je vragen hebt. Elk onderwerp is goed, alles mag. En heb je niets in te brengen. Ook goed. De groepsleiders zijn moeders met ervaring die zorgen dat iedereen die dat wil voldoende aan bod komt.

Deelnemers
Per ouderavond is er een maximum van 10 deelnemers.

Vergoeding
Een kleine vergoeding voor de onkosten van de ervaringsdeskundige ouders.

Aanmelding
Aanmelden is eenvoudig: stuur een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Data
Normaal gesproken iedere 1e woensdag van de maand.

Locatie
Na aanmelding ontvang je het adres

Begeleiders van de avond
Inge van Marle en Ankie van der Dussen.

Heb jij een negatief lichaams- en/of zelfbeeld? Wil je hier graag meer grip op krijgen?

Kom dan zeker naar onze bijeenkomsten.

Je gaat hiermee aan de slag binnen een groep van maximaal 8 deelnemers. Verschillende onderwerpen komen aan bod, zoals een negatief lichaams- en zelfbeeld, kenmerken van een eetprobleem/eetstoornis en wat een 'normaal' eet- en beweegpatroon is. 

Wat de bijeenkomsten jou gaan brengen:

- Mogelijkheid tot bespreken en delen van eigen ervaring;

- Inzicht in wat een normaal eet- en beweegpatroon is;

- Motivatie, hoop en vertrouwen om stappen te durven zetten richting verandering.

Wij dagen jou uit om stappen te zetten richting de werkelijke jij

Heb je nog vragen of wil je graag deelnemen? Neem dan gerust contact met één van ons op. 

 

WANNEER

14 en 28 maart, 11 april en 2 mei 2017, 19:00 - 21:00 

WAAR

Verzamelgebouw Hanz, Hanzeplein 11-27 te Zwolle

KOSTEN

85 euro, exclusief BTW, voor 4 bijeenkomsten (inclusief koffie/thee & versnapering)

WIE ZIJN WIJ

Bianca Besselink (Diëtiste en ervaringsdeskundige)
Dirk Schäferstraat 5
7425 HJ Deventer
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+
31610083001
www.peacenfood.nl

Yvette Spijkstra (Psychomotorisch therapeut en ervaringsdeskundige)
Hobbemastraat 99
8021 EM Zwolle
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+
31623954905
www.yvettevoorjou.nl 

 

Respect voor elkaar

Op 5 maart van 15:00 tot 17:00 organiseert ondertussen.nl een 'human library', . Dit is een bieb waarbij mensen zich vrijwillig aanbieden om als het ware een 'boek' te worden. Het idee hierbij is om mensen bij elkaar en in gesprek met elkaar te brengen, zodat ze naar elkaar luisteren en elkaar beter begrijpen (don't judge a book by it's cover). Zij zijn hiervoor nog op zoek naar iemand die orthorexia heeft (gehad). Herken jij jezelf hierin en wil je meedoen met dit project? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of direct naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
De locatie van het evenement is Huis van de Wijk, Hygiëaplein 9, Amsterdam

Over 'human library'
De 'lezers' die in de bieb komen, kunnen een 'boek' kiezen op basis van de titels die de boeken zichzelf hebben gegeven, zoals "Fat Woman" of "Olympic Athlete". De 'lezers' worden aangemoedigd de 'Human Books' vragen te stellen en ze krijgen er eerlijke antwoorden voor terug. In de gesprekken wordt niet veroordeeld en geen enkele vraag is off-limits. Je kan álles vragen. Mensen praten er niet door elkaar heen. Ze schelden elkaar niet uit en het is niet de bedoeling van de 'Human Books' om jouw politieke mening te veranderen, maar om elkaar te begrijpen. Hopelijk ben je een stukje blijer met de wereld waarin we leven, als je de bibliotheek uitloopt.

Het is de bedoeling op deze manier vooroordelen te verpletteren en mensen de kans te geven gesprekken aan te gaan met mensen die ze normaal nooit zouden hebben gesproken. Dat doet deze organisatie al in 82 landen over de hele wereld, van de Verenigde Staten tot Pakistan.

Wij van Ondertussen.nl vinden dit initiatief zo geweldig, dat we een Nederlandse variant van de 'Human Library' willen organiseren. Inmiddels hebben we akkoord gekregen van de organisatie en daarom zijn we op zoek naar 'Human Books'! Wil jij je verhaal wel met anderen delen, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Meer informatie vind je op https://www.ondertussen.nl/het-is-tijd-dat-we-naar-elkaar-luisteren-en-daar-is-deze-human-library-voor/ 

 

16 februari speelt de voorstelling Stillen in Zuidlaren. Kaartjes zijn 14 euro, maar met onze kortingscode kun je er  voor 9,50 heen!

Kaarten bestel je via http://www.theatermozaiekzuidlaren.nl/alle-voorstellingen/maartje-wikkerink-stillen 
Klik rechts op de button 'bestel nu tickets', en kies op het bestelformulier de optie 'speciale actie organisaties (o.a. PsyQ/Lentis)'. De website vraagt dan om een kortingscode, daar vul je 16FeB2017STiLLeN! in.

Stillen foto

Maartje Wikkerink – Stillen

'Waarom zou je iets loslaten als je niet weet wat je ervoor terugkrijgt?'

Stillen vertelt het verhaal van het meisje dat vecht voor haar herstel, voor een gezond leven waarin ze haar eetstoornis niet nodig heeft om haar angsten de baas te kunnen. Stillen gaat over de scheiding van verstand en gevoel (hoofd en lijf),angst, hoop en vervulling. Met getekende figuren, filmpjes, projecties en muziek, geeft Maartje Wikkerink vorm aan de soms irreële gedachtes en gevoelens van de onderliggende problematiek. Tegelijkertijd is Stillen een pleidooi voor begrip en hoop op herstel.

Maartje Wikkerink maakte deze voorstelling op basis van haar eigen ervaring met anorexia en boulimia nervosa én de verhalen van vele lotgenoten.

Enkele reacties

"De voorstelling is volledig onsentimenteel. Met poppen, tekstborden, clownerieën en komische terzijdes roept Wikkerink niettemin een buitengewoon confronterend beeld op. Als het licht weer aan gaat, zijn sommige toeschouwers in tranen" - Raymond van den Boogaard, NRC

"Wikkerink heeft een mooie tussenweg gevonden tussen de ernst van de zaak en de nodige luchtigheid" - Fee Buurmans

"Zeer bijzondere voorstelling waarin de eetstoornis eindelijk eens vanuit begrip en hoop wordt benaderd. Vanuit kracht en kwaliteit. Een verhaal waaruit blijkt dat de eetstoornis leeft en wordt begrepen. Prachtig hoe de maakster alle aspecten van de eetstoornis op integere en geloofwaardige manier neerzet" - Carmen van Netten, oprichter directeur Human Concern

"Eén en al herkenning. Van het beginnen met een dieet en vervolgens erin doorslaan tot aan de eetbuien, het obsessief sporten en de machteloosheid van de ouders. Het leek af en toe alsof ik mezelf hoorde praten, zo dichtbij kwam het. Ik ben gemotiveerder dan ooit om mijn verleden te verwerken en me te focussen op de toekomst. Zonder eetstoornis" - Chantal

"Diep onder de indruk ben ik en...oh zo herkenbaar. Wat een strijd , wat een verdriet, wat een verlangen om beter te worden, wat een verlangen om als moeder te begrijpen en te helpen" - Ria (moeder)

 theatemozaiekdekrachtvanbelevingfulllogo

 

stichtingjij

Informatieavonden naasten bij Stichting JIJ
19.30 uur – circa 21.15 uur
Voor naasten (familie, partners, vrienden, broers, zussen) van iemand met een eetprobleem/eetstoornis

Een eetstoornis heb je niet alleen. Dat het voor u als vader of moeder, als zus of broer, als kind of partner of vriend(in) van iemand waar je veel van houdt óók moeilijk en pijnlijk kan zijn, wordt vaak niet zo bij stil gestaan. Maar wat als je je machteloos voelt, je vragen hebt of als je behoefte hebt aan wat steun en herkenning of graag advies wilt over hoe om te gaan met de situatie? Dan kan ook u ook als naaste anoniem bij Stichting JIJ terecht. Schroom niet en kom langs op de informatieavond!

Op 31 januari, 14 maart, 16 mei, 20 juni, 12 september en 21 november 2017 van 19.30 uur tot circa 21.15 uur bent u als naaste van iemand met een eetprobleem van harte welkom op de Oudedijk 221b Rotterdam-Kralingen. Graag vooraf aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Check altijd vooraf nog even de website www.stichting-jij.nl. Op onze website treft u ook het volledige aanbod voor naasten aan.
Bij deelname aan de informatieavond vragen u vriendelijk 1 bouwsteen van € 5,-- als steun voor ons
JIJ-huis in te vullen op de avond zelf.

stichting jij interieur

Waarom zou je iets loslaten waarvan je niet weet wat ervoor in de plaats komt? 

Op vrijdag 10 februari (20:15 uur) staat de voorstelling Stillen in de Stadsgehoorzaal Vlaardingen. 

Stillen is een beeldende voorstelling met getekende figuren over de lange weg naar herstel van een eetstoornis. Theatermaker Maartje Wikkerink (Theatergroep Nachtbaard) maakte deze voorstelling op basis van haar eigen ervaring met anorexia en boulimia nervosa én de verhalen van vele lotgenoten.
Stillen is gemaakt voor iedereen die op een of andere manier met een eetstoornis te maken heeft (gehad).De voorstelling is beschikbaar voor boekingen, desgewenst in combinatie met een spelverwerking en/of nabespreking.
Stillen is een initiatief van Stichting Theater, Zorg en Welzijn

Stillen vertelt het verhaal van het meisje dat vecht voor haar herstel, voor een gezond leven waarin ze haar eetstoornis niet nodig heeft om haar angsten de baas te kunnen. In dit verhaal worden verschillende fases van herstel herkenbaar en wordt perspectief geboden op een ander, beter leven. Stillen gaat over de scheiding van verstand en gevoel (hoofd en lijf),angst, hoop en vervulling. Met getekende figuren, filmpjes, projecties en muziek, geeft Maartje vorm aan de soms irreële gedachtes en gevoelens van de onderliggende problematiek. Tegelijkertijd is Stillen een pleidooi om de persoon achter de eetstoornis te zien en te blijven vechten en hopen op de volledige terugkeer van deze persoon. 

Wil jij met korting naar deze voorstelling? Klik dan op de volgende link en krijg 4 euro korting per kaartje. 

1.      Ga naarhttps://stadsgehoorzaal.ticketmatic.com/addevent.php?a=j9_LN9UmyYA&e=H160qcCvIuk&s=j_TawpQl4ik&l=nl

2.      Vul in het vakje promotiecode het volgende in: weetvereniging

3.      Klik op go en selecteer gewenste aantal kaarten

4.      Voltooi het bestelproces

Concept en spel: Maartje Wikkerink,
Theatergroep Nachtbaard
Regie: Ingrid van Leeuwen
Vormgeving: Suus van den Akker
Fotografie: Studio Waardenburg
Informatie en boekingen:
Kracht van Beleving
tel: 06 431 427 60
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Met dank aan: Joeri van Veenendaal, Eva Nortier, Fabian Pikula, Meike van den Akker,
Dr. A. A. (Annemarie) van Elburg, Scarlet Hemkes, Eliane Attinger, Feikes Huis, Carmen Netten en
medewerkers Human Concern en alle lotgenoten die hebben meegewerkt door hun ervaringen te delen.

www.stillen.nl 

Op vrijdag 22 september organiseert Weet het tweede Weet Event in het Spoorwegmuseum te Utrecht. Op het programma staat ook de presentatie van de resultaten van de ouderbijeenkomsten te Eindhoven, Zevenhuizen, Amsterdam en Zwolle.

Je kunt je nu al aanmelden via het aanmeldingsformulier Weet Event. (vanaf 4 juni beschikbaar)

Voorlopig Programma

16.00-17.00 uur Algemene Ledenvergadering voor alle leden van Weet

17.00 uur Welkom gasten Weet Event

17.30 uur Presentatie resultaten ouderbijeenkomsten

18.30 uur Pauze

19.15 uur Spreker

20.15 uur Borrel

21.00 uur Afsluiting

Als ouder kan het voorkomen dat je met je kind naar huis wordt gestuurd, zonder dat er zicht is op behandeling. Bijvoorbeeld door de tegenstelling in motivatie versus gewicht. Soms kun je dan nergens terecht. Hoe zorgen we ervoor dat zorgprofessionals in de praktijk rekening houden met het feit dat er ook boven de 18 jaar soms onvoldoende ziektebesef is bij de persoon met de eetstoornis? Als ouder heb je na het 18de levensjaar van je kind geen rechten als het om het behandeltraject van je kind gaat. Maar als ouder mag je je kind, hoe oud dan ook, wel bij de behandelaar ophalen als de behandelaar niet meer weet wat te doen. Ouders van kinderen met een eetstoornis worden geconfronteerd met diverse onmogelijke situaties.

Weet, vereniging rond eetstoornissen organiseert 4 regionale bijeenkomsten, met als doel te sparren over concrete verbeterpunten voor de zorgketen eetstoornissen. Daarnaast zullen de bijeenkomsten ook een plek zijn waar ouders, en lotgenoten, met elkaar hun ervaringen kunnen delen.
Waar zitten de hiaten met grote risico's in de zorgketen en wie is de verantwoordelijke om daar iets aan te doen? Hoe kunnen we onder de huidige wetgeving oplossingen bedenken die snel kunnen worden uitgevoerd? Hoe zorgen we voor concrete en in de praktijk uitvoerbare verbeterpunten? Deze vragen en meer komen aan bod tijdens de bijeenkomsten.

Lees meer over voor wie de bijeenkomsten zijn bedoeld of meld je aan: klik hier!